Közélet

Jelentős mennyiségű csapadék közelít

Ismét jelentős csapadék érkezik, ismét elsősorban a Dunántúlra – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn délelőtt Facebook-oldalán. Mint írták:

Pont egy hete hétfőn jeleztük, hogy egészen hasonló időjárási helyzet épülhet ki ennek a hétnek az első napjaiban, mint 10 napja, amikor súlyos áradásokat okozó eső hullott a délnyugati megyékben. A helyzet – részben – megismétlődni látszik, ismét egy nyugat felől lelassuló frontálzóna alkot önálló örvényt térségünkben, és ismét főleg a Dunától nyugatra hoz nagy mennyiségű esőt a következő 2-3 napban

Jelezték továbbá, hogy a múlt alkalomhoz képest különbségek is adódnak: a csapadék hosszabb periódus (2-3 nap) alatt, több hullám során fog lehullani, összmennyisége várhatóan elmarad majd a tíz nappal ezelőttitől. Kisebb körzetekben azonban ismét okozhat gondot a csapadék, tették hozzá.

A valószínűségi előrejelző rendszer megint Zalára mutatja a legtöbb esőt (nagy esélye van a megyényi területre átlagosan hulló 50 milliméternek – ez kisebb térségekben bőven jelenthet 80-100 mm összmennyiséget). A nagyobb felbontású, így földrajzi sajátosságokat jobban figyelembe vevő ún. determinisztikus modell ugyanakkor a Bakony vidékére mutatja a legnagyobb csapadékot, területi átlagban 60-90 mm-t

– fogalmazott az OMSZ, majd megjegyezték, hogy a Nyírségben élők valószínűleg megint nem értik majd, milyen esőről beszélnek folyton.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik