Közélet

Csökkenti az életbiztosítások kiígérhető kamatait az MNB

Jövő év januárjától 2,3-ról 1,8 százalékra csökken a forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata, míg az euróalapú konstrukcióknál 1,1-ről 0,6 százalékra változik az Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss rendelete alapján – közölték hétfőn. Az új mértékek a hosszú állampapírhozamok csökkenéséhez igazodnak, és a biztosítási piaci hosszútávú biztonságos működését szolgálják, mivel védelmet nyújtanak a felelőtlen kamatígéretekkel szemben.

Az MNB most kihirdetett rendelete alapján a 2021. január 1-jétől megkötött új szerződéseknél 1,8 százalékra mérséklődik az eddigi 2,3 százalékról a hagyományos – azaz nem unit-linked – forintalapú életbiztosítási termékek technikai kamata. A jövő évtől euróban kötött konstrukcióknál az eddigi 1,1 százalék helyett 0,6 százalékra csökken a kamatmérték. A korábban megkötött életbiztosítások technikai kamatát a mostani döntés nem érinti, azok változatlanok. A technikai kamatláb mértéke ezt megelőzően legutóbb 2016. július 1-jével változott itthon.

A jegybank – az életbiztosítások lejáratához igazodó – hosszú, akár 15-20 éves állampapírok, illetve az eurozóna tagállamai által kibocsátott kötvények hozamainak az elmúlt évekbeni csökkenése nyomán döntött a technikai kamatok mostani felülvizsgálatáról.

A módosítás célja a pénzügyi stabilitás erősítése úgy, hogy a biztosítók a jövőben ne ígérhessenek – akár saját pénzügyi helyzetüket is kockára tévő – túlzott, esetleg felelőtlen hozamokat ügyfeleiknek. A kamatmérték megváltoztatásáról az MNB előzetesen szakmai konzultációt folytatott a biztosítási piaci szakmai érdekképviseletekkel is.

A jegybanki rendelet a technikai kamatok maximumát szabja meg, a biztosítók ugyanakkor saját döntésük szerint meghatározhatnak ennél alacsonyabb értékeket is. Az általuk kínált technikai kamatot szerződéses feltételeikben rögzíteniük kell a fogyasztók számára, azt minden évben jóvá kell írniuk ügyfeleiknek (tehát ez garantált kamat) – olvasható a közleményben.

A biztosítók döntő része szerződéses feltételeiben vállalja azt is, hogy amennyiben az adott évben a technikai kamaton felül többlethozamot ér el, annak jó részét – jellemzően 80-90 százalékát – szintén jóváírják ügyfeleiknek. A unit-linked biztosításoknál nincs technikai kamat (bár számos szereplő azoknál is vállal tőke-, s esetleg bizonyos hozamgaranciát is), az azoknál elért hozam attól függ, hogy az ügyfél által választott kockázatú befektetések árfolyama hogyan változott az adott évben.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik