Közélet

Megrendszabályoznák a Facebookot, mert az „megbéníthatja a kormányzati erőt”

Kellene egy saját közösségimédia-platform a visegrádi országoknak, a Facebooknak meg egy pár új szabály.

Hazai törvényekkel szabályoznák a Facebookot, különös tekintettel a platform profilfelfüggesztési gyakorlatát – írja a Magyar Nemzet. A cikk megszólalói szerint ugyanis a letiltások, főleg kampányidőszakban, befolyásolhatják egy választás kimenetelét, és gátolják a szabad véleménynyilvánítás jogát, az információáramlást, bizonyos esetekben még a munkavégzést is.

Simon János politológust idézve a lap úgy fogalmaz,

aki a Facebookot uralja, pont olyan, mint aki televíziós csatornák felett rendelkezik, ha pedig a politikai kampány hajrájában a személyes profilokat tömegesen letiltják, megbéníthatják a kormányzati erőt, és erre komoly esély is van a következő választáson.

A politológus szerint a megoldás az lenne, ha a visegrádi országok saját, új közösségimédia-platformot hoznának létre, megtörve ezzel a Facebook egyeduralmát.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke kiemelte, hogy a Facebookra egységes európai szabályozás vonatkozik, ám az információáramlás miatt fontos lenne új jogszabályokat alkotni, és elérni, hogy a személyes profilok felfüggesztését hazai döntési jogkörben felülvizsgálhassa a hatóság. Péterfalvi minderről a Varga Judit igazságügyi miniszer által létrehozott Digitális Véleményszabadság munkacsoport ülésén beszélt.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik