Közélet koronavírus

Nem koronavírus-fertőzött, hanem szexuális bűnöző a férfi, aki visszaszökött Észak-Koreába

Észak-Koreában állítólag nagyon sokáig nem jelent meg a koronavírus, amit ha elhiszünk, valószínűleg a diktatúra zártságával magyarázható. Azonban július végén azt közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, hogy megjelent a vírus az országban. És egy kerek történettel is előálltak: a tájékoztatás szerint egy olyan szökevény férfinél áll fenn a fertőzés lehetősége, aki nemrég tért vissza a szomszédos Dél-Koreából, ahová illegális úton távozott mintegy három évvel ezelőtt.

A most 24 éves disszidens egy vízelvezető csőben mászhatott vissza Észak-Koreába, ami a határt jelentő Han-folyón vezet keresztül. Az északi propaganda szerint július 19-én ért el Keszong városába, itt derült ki róla, hogy fertőzött. A világ egyik legprofibb tesztelő- és víruskövető rendszerét kiépítő Dél-Korea szerint viszont nem volt fertőzött és két olyan közvetlen ismerősének is negatív lett a tesztje, akikkel biztosan érintkezett.

Koronavírus-fertőzöttség helyett valami egészen más derült ki az ide-oda menekülő férfiről: szexuális erőszak miatt nyomoznak ellene Dél-Koreában.

A Reuters cikke szerint a férfi vezetékneve Kim, akiről keveset lehet tudni. Annyi kiderült róla, hogy egy észak-koreai férfinek elég komoly összeggel tartozik korábbról, munkája nem volt.

Még júniusban jelentette fel egy disszidens nő, hogy rátámadt a férfi, amit tagadott, majd júliusban megfenyegette a nőt, ezután pedig visszamenekült Észak-Koreába.

Kiemelt kép: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik