Közélet

Karácsony Gergely örül a Heller-Fehér hagyatéknak 

Rövidesen megalakulhat a Budapesti Iskola Intézet.

Budapest gondozhatja Heller Ágnes és Fehér Ferenc filozófusok hagyatékát, amit az örökösök helyeztek letétbe a fővárosnál. Karácsony Gergely főpolgármester örömét fejezte ki, hogy a főváros mai vezetését alkalmasnak, méltónak találták arra, hogy szüleik gondolatait, életművét gondjukra bízzák.

Heller Ágnes féltette a demokráciát, mindennél fontosabbnak tartotta a gondolkodás szabadságát és egész életében aktívan részt vett a társadalmi folyamatokról szóló beszélgetésekben. A Budapesti Iskola a szabadság és a humanizmus, a diktatúra elleni küzdelem iskolája volt.

Bármilyen nehéz Budapest pénzügyi helyzete, erkölcsi kötelessége a progresszív, demokratikus hagyomány ápolása – közölte Karácsony Gergely, aki hatalmas megtiszteltetésnek nevezte az örökösök (Hermann Zsuzsa, Fehér György) döntését. A hagyatékot a leendő Budapesti Iskola Intézet fogja kezelni.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes ennek kapcsán közölte, hogy a Budapesti Iskola filozófusainak, tanítványaiknak és pályatársaiknak munkássága a magyar kultúra része. Ezért egy olyan intézetet hoznak létre, amely kutathatóvá teszi Heller Ágnes és Fehér Ferenc hagyatékát, és a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona lehet. Az intézetnek hazai és nemzetközi kapcsolatai is lesznek a jövőben külföldi egyetemekkel, kutatóintézetekkel.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely /Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik