Közélet koronavírus

Karácsony: A védekezés kulcsa a további kórházi fertőzések megelőzése

A megelőzés azonban tényleg fontos, és ebben valóban sok dolga lenne a kormánynak

– írta Karácsony Gergely Facebook-oldalán arra reagálva, hogy Németh Szilárd a minap a Pesti úti idősotthon tartott sajtótájékoztatót és katonai fertőtlenítést rendelt el az intézményben. A főpolgármester egyébként megjegyezte, hogy erről a fertőtlenítésről már áprilisban megállapodtak, de azért köszöni a katonák munkáját.

A járvány második szakaszával szembeni védekezés kulcsa ugyanis a további kórházi fertőzések megelőzése – közölte Karácsony annak fényében, hogy nemrég kiderült: a koronavírus magyarországi áldozatainak közel fele kórházi fertőzés miatt hunyt el.

A főpolgármester megjegyezte, hogy május végén Müller Cecília országos tiszti főorvos egy neki küldött levélben megerősítette, hogy Budapesten akkor regisztrált fertőzöttek egyharmada úgynevezett nozokomiális, vagyis intézményi, elsősorban kórházi fertőzött volt.

Azóta lett szakmai – vagy inkább politikai? – vita arról, mit is tekintünk kórházi fertőzésnek. Egyértelműen kórházi fertőzések például a budapesti idősotthonokban dokumentált azon esetek, amikor negatív PCR-teszttel került más betegség miatt kórházba az ellátott, és ott a halálát a koronavírus okozta. Vagyis amikor kórházba került, nem volt fertőzött, ám ott elkapta a vírust. Ez a kórházi fertőzés. És ezt a kórházakban kell kezelni és megelőzni. Ez a megelőzés pedig a fenntartónak, vagyis a kormánynak a dolga

– fogalmazott.

Karácsony figyelmeztetett, hogy készülni kell a járvány esetleges visszatérésére, de mint írta: „ez a védekezés nem lehet sikeres, ameddig a kormány tétlenül nézi a kórházi fertőzések szaporodását”.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik