Közélet

Románia vezetéséhez fordul Tusnádfürdő a medveprobléma miatt

Tusnádfürdő polgármesteri hivatala és önkormányzata nyílt levelet intézett Klaus Iohannis román elnökhöz, Ludovic Orban miniszterelnökhöz és a bukaresti parlament két házához, amelyben azt kérik, oldják meg a medvék okozta problémát, ugyanis egyre több vadállat bejár a város területére, veszélyeztetve a lakosságot és a turistákat – számolt be az MTI.

A dokumentum emlékeztet, hogy naponta akár többször vagy ugyanabban az időben a város több pontján jelennek meg a nagyvadak. Közölték, hogy három bocsos anyamedve, egy agresszív hím, illetve két egyedüli, harmadik éves példány szokott bejárni a városba.

A vadak jelenléte a város területén veszélyezteti az ott élő lakosok és turisták életét, és gátolja őket az élethez, valamint a testi épségükhöz való joguk gyakorlásában, amit Románia alkotmánya és az Európai Unió alapjogi chartája is szavatol – írták.

Közvetlen veszély fenyegeti a lakosok javait is, mivel a medvék gyakran behatolnak az udvarokra, a lakásokba, és ezzel sérül a tulajdonhoz való joguk is, amit szintén szavatol a román és az uniós alkotmány. Emlékeztettek, hogy június 15-ig a csendőrséget 26-szor riasztották, ebből 22-szer a június 1. és 15. közötti időszakban, de nem minden esetben kértek segítséget a lakosok a hatóságoktól, hanem sokszor ők maguk kergették el a nagyvadakat.

Emlékeztettek, hogy a törvényes előírások szerint az önkormányzatnak nincs sem jogi, sem anyagi lehetősége megoldani a medveproblémát, ezért azt javasolták, hogy a vadállomány védelmére vonatkozó törvényben a beavatkozási és megelőzési kvóta megállapításakor vegyék figyelembe a lakossági bejelentések és a csendőri beavatkozások gyakoriságát is. Emellett szerintük egy természeti rezervátum létrehozása is megoldást jelenthet a probléma orvoslására.

Tavaly novemberben az Európai Parlamenthez intéztek petíciót a túlszaporodott romániai medveállomány ügyében a leginkább érintett Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megye önkormányzati vezetői. Romániában azt követően szaporodott túl a medveállomány, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Kiemelt kép: archív/MTI/Veres Nándor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik