Közélet

Pócs János harcostársáé lett a stratégiai élelmiszerraktár

A Fidesz korábbi Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnöke, Borbás Zsolt szerezte meg az állam stratégiai felhalmozásra épített raktárait. Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján a végelszámolás alatt lévő TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. ingatlanainak sorsát vizsgálta.

A Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeként működő TIG-nek korábban az volt a feladata, hogy katasztrófahelyzet idején felhasználható élelmiszer-tartalékot halmozzon fel és tároljon. Az állami cég hatalmas veszteséggel működött: a 2017-es bezárása előtti években rendszeresen milliárdközeli, sőt sok esetben az egymilliárd forintot meghaladó mínuszokkal zárta a pénzügyi évet, amit tetézett azzal, hogy a Hungária Értékpapír csődjével elvesztett további 410 millió forintot, amit a bedőlt brókercégnél tartottak értékpapírban.

A TIG-nek számos ingatlana volt Jászapáti környékén. Ezt a hatalmas raktárkapacitással rendelkező telephelyet az Apátmag Kft. vette meg, 140 millió forint körüli áron. A 2017-ben feltehetően erre az ingatlanvásárlásra alapított cégnek Borbás Zsolt az egyik tulajdonosa.

Borbás már a Fidesz 2010-es hatalomra jutása utáni években sorban kapta a különféle költségvetési támogatásokat. Sikereit a sajtóban Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti korábbi polgármesteréhez fűződő kapcsolatának tulajdonították.

Hadházy szerint a TIG megszüntetésének körülményei is korrupcióinfóba illenének, de most csak azt tekintette át, hogy mi lett a tárolókapacitás sorsa, mivel a mezőgazdaságban óriási versenyelőny, ha valaki saját tárolóval rendelkezik. A raktárral ugyanis ki tudja várni, amíg felmegy a termény ára, az aratás után jóval kisebbek a terményre rakódó költségek, ha nem kell bérraktárban tárolni.

A TIG megszüntetésekor azt gondoltam, hogy ezek a tárolók véletlenül fideszes kiskirályokhoz kerülnek majd. Úgy tűnik, nem csalódtam

– mondta a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik