Közélet

A pakisztáni pilóták legalább harmada hamis jogosítvánnyal repül

A pakisztáni pilóták legalább harmadának hamis engedélye van, és nem rendelkezik megfelelő repülőgép-vezetői képesítéssel – jelentette be az ország légiközlekedésért felelős minisztere.

A CNN cikkében az a megdöbbentő adat olvasható, hogy a 860 belföldön közlekedő aktív pilótából 262 nem tette le a szükséges vizsgákat, ők valószínűleg fizettek valakiknek azért, hogy helyettük menjenek el vizsgázni. Vannak közöttük olyanok, akik külföldi légitársaságoknak is dolgoznak.

Mindez azután derült ki, hogy a május 22-én Karacsi mellett lezuhanó utasszállító balesete után nyomozni kezdtek. A miniszter arról nem beszélt, hogy a 97 halálos áldozattal járó balesetben érintett két pilótának rendben voltak-e a papírjai.

A gép feketedobozának elemzése után készült jelentésből kiderült, hogy bizarr hibák sorozata vezetett a tragédiákhoz.

A vizsgálat arra jutott, hogy a gép dupla akkora magasságban volt az első landolási kísérletnél, mint ahol kellett volna lennie, ezért az irányítótoronyból azt javasolták nekik, inkább próbálják meg ismételten a leszállást.

A pilóták ennek ellenére megkísérelték a landolást, de úgy, hogy addigra a futóműveket már behúzták, tehát a kerekek nem voltak kiengedve.

Az Airbus A320-as gép hajtóművei a leszálláskor így megsérültek, ezt látták is a toronyból, de nem szóltak a pilótáknak, akik így még egyszer megpróbáltak talajt érni. Erre már nem kerülhetett sor.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sahzaib Akber

Ajánlott videó

Olvasói sztorik