Közélet koronavírus

Soros: Orbán a járványt kihasználva diktátorrá neveztette ki magát

A vírus gyorsan változik, az oltás pedig még messze van, így mozgó célpontra próbálunk lőni – mondta Soros György a Project  Syndicate oldalán megjelent interjúban, amelyet a hvg.hu szemlézett.

Soros úgy véli, a járvány kezdete óta megváltozott a világ, elmúltával pedig semmi nem lesz olyan, mint eddig volt. Az üzletember szerint a járvány idővel közelebb hozhatja a nemzeteket egymáshoz, azonban jelenleg félelem uralkodik az emberekben, emiatt pedig hajlamosak vagyunk egymásnak is ártani.

Az interjúban Soros arról is beszélt, hogy az Amerika és Kína között fennálló konfliktusnak nem csak a vírus az oka, Kínával kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy egy diktátor által vezetett országról van szó, aki különféle intézkedéseivel lehetetlenné tette, hogy más képviselhesse a népet.

A milliárdos üzletember úgy látja, Donald Trump amerikai elnök is diktátorrá válna, ha néhány amerikai nem tartaná be az alkotmány egyes pontjait. Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban azt mondta, aggasztja a közösség túlélése.

Az interjúban Soros Orbán Viktor miniszterelnökről is szólt, szerinte a magyar kormányfő a járvány miatti veszélyhelyzetet kihasználva diktátorrá neveztette ki magát, a parlamentet pedig arra használják, hogy az európai jogokat egyértelmű sértő rendeletet fogadtassanak el – utalva a felhatalmazási törvényre.

Kiemelt kép: Fabrice Coffrini / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik