Közélet koronavírus

A kínai nagykövet szerint a vírus nem tőlük ered

Duan Jielong azt mondta, csak annyi a biztos, hogy Kína elsőként fedezte fel a kórokozót.

A Klubrádiónak Duan Jielong azt mondta, Kína kontrollálja a járványt, immár főleg a külföldről érkező fertőzöttek jelentenek kockázatot.

Kínában kúszik fel az új fertőzöttek száma, lezártak egy 700 ezres várost
Egy nő terjeszti a betegséget a településen. Rejtély, hogyan, mert külföldön sem járt és nem érintkezett azonosított fertőzöttel.

A tolmáccsal nyilatkozó diplomata hazája járványellenes lépéseit sikeresnek nevezte, három dologgal magyarázta. Azzal, hogy összefogott a nép, a kormány és az elnök. Az emberek tudták, súlyos a járvány, betartották a kijárási tilalmat, maszkot viseltek, a hatóságok pedig igyekeztek mielőbb felderíteni a fertőzötteket, megkezdeni a kezelésüket.

Duan Jielong visszautasította, provokációnak minősítette azt az amerikai állítást, hogy egy vuhani laboratórumból szabadult ki az új koronavírus. Szerinte ez összetett tudományos kérdés, amit minden politikusnak figyelembe kell vennie. Azt mondta, egyre több bizonyíték utal rá, hogy a vírus feltehetően nem is Vuhanból ered, nincs köze sem az ottani piachoz, sem a laboratóriumhoz. Eredete tudományos kérdés, aminek megválaszolását tudósokra kell bízni, nem néhány politikusra, aki azért támadja Kínát, hogy  magának politikai előnyt szerezzen.

A nagykövet szerint csak annyi a biztos, hogy Kína elsőként fedezte fel, jelezte a kórokozót.

Duan Jielong tagadta, hogy eltitkolták, késve adták át adataikat a WHO-nak. Azt mondta, Peking azonnal lépett, mindig együttműködik a WHO-val és más országokkal, őszinte és átlátható a magatartása, de az új koronavírus felismeréséhez idő kellett, és felelős kormány nem dönt elhamarkodottan. A kínai nagykövet szerint már be is  igazolódott, hogy voltak a vuhaninál korábbi esetek is, de hogy hol, azt nem pontosította.

Egy halott orvos szelleme kísérti a kínai politikai elitet
Li Venliang volt az első, aki figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire. Az orvost megpróbálta elhallgattatni a kínai vezetés, de szavai még a halála után is sokakhoz eljutnak.

A Kínából Magyarországra hozott védőfelszerelésekről nem árult el részleteket, a két nép barátságát és azt emelte ki, hogy a vírus magyarországi megjelenése után mennyi adományt, pénzt adtak.

A nagykövet azt mondta, nem tudja, meddig tart a járvány, de amíg egy országban is van fertőzés, addig az egész világnak össze kell fognia a gyógyításért. A gyógymódok, a vakcina tekintetében az egészségügyi világszervezettel napi szintű a kapcsolattartás, és Kína, amint lesz eredmény, azonnal kész a gyógyszer, vakcina gyártására és méltányos elosztására is.

Kiemelt kép: Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. MTI/EPA/NIAID/NIH

Ajánlott videó

Olvasói sztorik