Közélet koronavírus

Karácsony levelet írt az operatív törzsnek a koronavírusos betegek Budapestre szállítása miatt

Ahogy korábban beszámoltunk róla, péntektől Budapestre visznek minden szállítható, középsúlyos vagy kritikus állapotú koronavírusos beteget. Mindez egy Müller Cecília országos tiszti főorvos által jegyzett és Kásler Miklós emberminiszter által jóváhagyott levélből derült ki.

Karácsony Gergely főpolgármester levelet írt az operatív törzsnek, illetve Müller Cecíliának többek között azért, hogy megtudja, mi indokolta az intézkedést. A Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott levél szerint azonban nem ez a levél egyetlen apropója. Karácsony Gergely szerint még mindig nem kapta meg azokat a Budapestre vonatkozó hivatalos adatokat, amelyek segíthetnének a tisztánlátásban.

Mint írja, meglepődött, hogy a múlt heti, Gulyás Gergely miniszternek küldött levele valamilyen okból nem jutott el az operatív törzshöz. Feltételezte, hogy a Budapest fővárossal kapcsolatban feladatkörrel rendelkező tárca és az operatív törzs között megfelelően folyik az információáramlás. A főpolgármester három ügyben kéri ezúttal már az operatív törzs és Müller Cecília tájékoztatását, a következő bontásban:

  • a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb);
  • a Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek,
  •  kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

Karácsony Gergely szerint

ezekre az adatokra alapozva tudjuk kellő alapossággal, a járvány megfékezésére, esetleges majdani visszatértének elkerülésére figyelemmel megtenni konkrét javaslatainkat a fővárost érintő korlátozások fokozatos enyhítése érdekében.

Megemlíti a hétfő reggel nyilvánosságra hozott, Kásler Miklós által szignózott levelet, amely szerint a koronavírus-fertőzéssel kezelt betegeket közúton Budapestre kell szállítani. Ezzel kapcsolatban arról kért hivatalos tájékoztatást, hogy

  • Mi indokolja ezt az intézkedést?
  • Van-e köze ennek az intézkedésnek a nozokimiális fertőzések országos arányához, különös tekintettel a vidéki kórházakon belüli fertőzésekhez?
  • Az operatív törzs rendszeres tájékoztatóiban általában külön említi a budapesti fertőzöttségi adatokat. Orbán Viktor nyilatkozatai szerint ezen adatok alapján határozza meg a Budapestre vonatkozó kormányzati intézkedéseket. Ezért fontos annak tisztázása, hogy a fővárosba szállított betegek a budapesti, vagy esetleg más statisztikában jelennek-e meg a jövőben az operatív törzs tájékoztatói során?

Tisztifőorvos asszony hétvégi sajtótájékoztatóján arra kérte az egészségügyi dolgozókat, ne tegyenek közzé „érzékeny” egészségügyi adatokat. Ezek szerint nem tekinthető „érzékeny” adatnak, ezért számol be rendszeresen az operatív törzs egyes budapesti idősotthonokra vonatkozó adatokról. Jelenti-e ez azt, hogy más intézmények fertőzöttségi adatai „érzékenyek”, csak a Pesti úti adatok nem? Amennyiben félreértem ezt a közlést, úgy remélem, valamennyi budapesti és vidéki egészségügyi és szociális intézmény részletes fertőzöttségi adatairól is beszámol az operatív törzs a közvéleménynek. Utolsó kérdésem tehát csak annyi: mikor?

— írja Karácsony Gergely.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.