Közélet

Tömegével vágják a fákat Keszthely határában, ráadásul a legrosszabbkor

A Magyar Közút szerint a biciklisek biztonsága érdekében történik a tereprendezés.

Több balatoni Facebook-csoportban is komoly felháborodást okozott, hogy a Fenékpuszta irányából Keszthely felé vezető kerékpárút erdei szakaszán sok fát kivágnak. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is kerestük, hogy megtudjuk, miért szükséges a bicikliút melletti terület legyalulása.

A NIF azt írta, hogy a fairtás tőlük függetlenül zajlik, nincs összefüggésben a kerékpáros fejlesztéssel, vagyis azzal, hogy megújítják a Balaton-kört. A Magyar Közút viszont a levelében kifejtette, hogy a szóban forgó területen a keszthelyi mérnökség szakemberei 2019 végén kezdték el a közlekedést zavaró, az „úgynevezett űrszelvénybe belógó” faágak eltávolítását, és ezzel párhuzamosan a kerékpárút melletti területeken található fákat is alaposan megvizsgálták. Majd megjegyezték, hogy

az országos kerékpárút mentén fekvő területek tulajdonosaival egyeztetve, helyszíni szemléket is tartva az élet- és balesetveszélyes fák ütemezett kivágásáról döntöttek a szakemberek.

A fakivágást viszont nem a Magyar Közút végzi, az érintett területek tulajdonosai külső vállalkozó bevonásával, az „általuk meghatározott módon és műszaki tartalommal végeztetik a fakivágási munkákat” a társaság által kezelt kerékpárút mellett.

Kép: olvasónk

Mivel a fakivágást nem a Magyar Közút végzi, ezért arra a kérdésünkre nem tudtak válaszolni, hogy összesen hány fát vágnak ki az út mentén. Egy olvasónk ugyanakkor azt írta, nem túlzás, hogy brutális fairtás történik Keszthely déli határában, a balatoni kerékpárút Facebook-oldalán pedig arról értekeztek, hogy a kerékpárút ezen részét szokták őserdőnek hívni.

A Magyar Közút lapunknak küldött válaszában azt is megjegyezte,

a szakmai döntéseket megerősítette az is, hogy például egy februári szélviharos időszakban több nagyobb méretű fa is a kerékpárútra dőlt,

egy kidőlt fáról képet is küldtek. Több fotót is csatoltak még „a kivágott fákról, melyeken jól láthatóak, hogy a kívülről egészségesnek tűnő fák belseje teljes egészében korhadt”. Az elküldött három képen viszont úgy tűnik, hogy ugyanaz az egy fa látható csak más szögből.

Azt is írták még, hogy a munkálatok „teljes mértékben az arra közlekedők biztonsága érdekében zajlanak”.

Az mindenesetre biztos, hogy a legrosszabbkor kezdték el kivágni a fákat. A Magyar Madártani Egyesület épp nemrég hívta fel a figyelmet arra, hogy elkezdődött a madarak költési időszaka, és ilyenkor nem szabad fákat, bokrokat kivágni. Azt írták, hogy

a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek! Ez, az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat nem csak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

Kép: olvasónk

Kiemelt kép: olvasónk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik