Közélet koronavírus

Jogszabályi kibúvóval működött bejelentés nélkül két idősotthon Érden

Rendőri kísérettel ment ellenőrizni Érd városi jegyzője azt a két idősotthont, amelynek létezéséről egy újságcikkből szerzett tudomást a város önkormányzata.

Egy kétségbe esett rokon bejelentés alapján a Blikk írta meg, hogy a város határában két idősotthon működik, ahol valószínűleg haláleset is történt az elterjedt vírusfertőzés miatt. A lakók közül többen köhögéssel küszködnek, de mégsem végezték el rajtuk a vírustesztet.

A szombat esti RTL Híradó szerint a két magánkézben lévő otthonban összesen hetven idős ember él.

Csőzik László polgármester a híradónak azt mondta, hogy az intézmények nem rendelkeztek hivatalos működési engedéllyel, bejelentés alapján úgy tudják, hogy az épületekben koronavírus fertőzés üthette fel a fejét. A polgármester hatósági ellenőrzést rendelt el a két ingatlanban, és felkérte a tiszti főorvost, hogy a jelentős járványügyi kockázatot jelentő működést szűntesse meg.

Az RTL megkeresésére a két idősotthon fenntartója írásban cáfolta a vírusgyanút. Állítása szerint az elhunyt lakók halotti bizonyítványán szerepel a halál valódi oka. Azt ígérte, hogy a dokumentumokat elküldi a tiszti főorvosnak is.

Csőzik László a Pest megyei Kormány Hivatalt is értesítette, mert szerinte a két ingatlanban úgy működött idősotthon, hogy azokat a törvényi kötelezettség ellenére nem jelentették be.

Az RTL kérdésére a fenntartó azt mondta, hogy nekik nem is kellett bejelenteni az intézményeket, mert azok nem a jogszabályokban leírt idősotthonként, hanem nyugdíjasházként működnek, ezekre nem vonatkoznak a szigorú előírások. A híradó megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ahol megerősítették az állítást, azt írták, hogy a nyugdíjasház olyan, mint bármely társasház, és nem ellenőrzik a működésüket.

Fotó: Érdmost.hu, Kövesdi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik