Közélet koronavírus

Müller Cecília: „Bízom abban, hogy tényleg csak azokat a betegeket bocsátják haza, akik otthon ápolhatóak”

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs péntek délelőtti tájékoztatóján elismételte a reggel közölt adatokat: újabb 14 magyar vesztette életét a koronavírus következtében, ezzel 156 főre emelkedett az elhunytak száma, 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Müller Cecília szerint minden nappal többen fertőződnek meg, ebben nincsen semmi különös, hiszen a több fertőzött nagyobb kockázatot hordoz, több embernek adhatják át a betegséget. Erre nagyon oda kell figyelni, lassan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

Kitért arra is, hogy nagy visszhangot váltott ki a kórházi ágyak felszabadításának gyakorlata, azonban ez rendkívül fontos intézkedés. Mint mondta: Magyarországon 66 ezer ágy áll rendelkezésre, de ez nem jelenti, hogy valamennyi foglalt. Az előző évek tapasztalatai szerint az összes kórházi ágy 65-70 százaléka foglalt  egyidejűleg. Ahhoz, hogy 50 százalék felszabaduljon, a lefoglalt ágyakból 15 százalékot kell szabaddá tenni. Ez történhet áthelyezésekkel, amikor egy beteget egészségi állapotának megfelelő helyre visznek át, vagy ha megengedi az állapota, akkor hazabocsátással, erről minden esetben orvosszakmai grémium dönt. A tiszti főorvos hozzátette: az elbocsátott betegeket három napi gyógyszerrel kell ellátni. Emellett kapnak egy ápolásszakmai zárójelentés, amely a szükséges ápolási teendőket tartalmazza.

Bízom abban, hogy tényleg csak azok a betegeket bocsátják haza, akik otthon ápolhatóak

– mondta Müller Cecília. Hozzátette: probléma esetén az adott intézményvezető, a betegjogi képviselő és a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé lehet jelzést adni.

A tisztifőorvos szerint Budapesten 18 ezernél több maszkot osztottak ki az idősotthonok számára, fenntartótól függetlenül. Ismét kiért a szociális intézmények ellenőrzésére, ami szavai alapján nem csak a hiányosságok feltárására fókuszál, hanem segítséget szeretnének nyújtani.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: a kijárási korlátozások megszegése miatt 11 705 figyelmeztetést adtak, 4801 helyszíni bírságot szabtak ki és 4000 szabálysértési eljárást indítottak. Csak Budapesten az elmúlt 24 órában 530 esetben intézkedtek. Megnyitották a battonyai határátkelőhelyet, a magyarok és az ingázók számára munkáltatói igazolással vagy egészsségügyi célú átlépés igazolásával lehet átkelni. A bajánsenyei átkelőhely Szlovénia felé 24 órában üzemel.

A sajtó kérdéseire közölték: azért csökken napi  350 fővel a hatósági házi karanténban lévők száma, mert sokat kitöltötték a kéthetes karantén idejét. Még így is 14 ezernél többen vannak karanténban, rendőri ellenőrzés mellett. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz eredménye az idősotthonokat érintő vizsgálatnak, Müller Cecília mindössze annyit válaszolt, hogy 1035 idősotthon van az országban, a jövő héten már lesz valamilyen képük, de a teljes vizsgálat hosszabb időt vesz majd igénybe.

Elhangzott, hogy akinek súlyos tünetei vannak, azokat mindenképp kórházba utalják a háziorvosok, aki viszont enyhe tüneteket mutatnak, azoknak még gyógyszert sem javasolnak, csak általános immunerősítő szereket és folyadékpótlást.

A másodszori megfertőződést firtató kérdésre Müller Cecília azt válaszolta: rendkívül érdekes jószág a koronavírus, egyelőre erről nincsenek biztos információk. Zajlanak vizsgálatok, elvileg termelődik valamiféle ellenanyag a fertőzésen átesőkön, ugyanakkor az nem tisztázott, hogy ez védettséget jelent-e.

A katonai vezénylési terv élesítésére úgy reagált a tisztifőorvos: az  egészségügyi dolgozó vezényelhető, mert rendkívüli helyzet van. Elmondta: Budapesten és vidéken is történtek már átcsoportosítások, átvezénylések, de konkrétumokra nem tért ki. annyit azért elárult, hogy az átvezénylési listán az összes hadra foghat egészségügyi dolgozó rajta van. A koronavirus.gov.hu-n megyei bontásban követhetők az ágyszám-felszabadítások számai.

Eddig 12 szociális intézményben jelent meg a vírus, 31 ember halt meg az idősotthonokban, három idősotthonban van nagyobb számú megbetegedés.
Az önkormányzatok kérhetnek teszteket az idősotthonokban, de ez nem a hivatalos teszt. Pénteken 17 fővárosi és 43 vidéki kórházba szállítják ki azokat — az összesen 53,4 tonnányi —  egyéni védőfelszereléseket, amelyeket előző nap Pekingből öt Wizz Air járattal hoztak Magyarországra

Kiemelt képünk illusztráció. Kép: MTI/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik