Közélet koronavírus

Perre készül, veszélyességi pótlékot kér a kormánytól a köztisztviselők szakszervezete

Változatlanul hiány van a védőfelszerelésekben a közszféra minden területén — mondta el a HVG-nek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné, miután a kormánytól több mint egy hónapja nem kaptak választ március 11-ei jelzésükre, miszerint veszélyben vannak mindazok a munkavállalók, akik a szociális szférában dolgoznak, valamint az állami és önkormányzati hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel. Ez vonatkozik az idősotthonok, a gyermekvédelmi szakellátás, a fogyatékkal élők, a hajléktalanellátás munkavállalóira, valamint a jelenleg is napi 4800 új állástalant fogadó munkaügyi hivatalok vagy akár a veszélyhelyzet idején is működő földhivatalok dolgozóira.

Az MKKSZ a védőfelszerelés mellett veszélyességi pótlék bevezetését is elvárja a kormánytól az érintett munkavállalók számára. A szociális ellátásban a nettó átlagkereset még a 120 ezer forintot sem éri el, tehát az esetükben gyakorlatilag csak a hivatástudat az, ami miatt még mindig elvégzik a munkájukat.

A cikk szerint több idősotthonban a nővérek kéthetes váltásban beköltöznek az otthonba, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzés veszélyét, így a családjukkal csak telefonon és Skype-on tartják a kapcsolatot.

Ilyen körülmények között az érdekvédelmi szervezet olyan törvénymódosítást vár el, amely kimondja, hogy járványveszély idején a dolgozókat a közalkalmazott illetménye, a köztisztviselő alapilletménye, illetve a munkavállaló alapbére száz százalékának megfelelő összegű pótlék illeti meg. A lap szerint a szakszervezet logikáját az támasztja alá, hogy jogszabály mondja ki: a munkáltató, adott esetben a kormány kártérítési felelősséggel tartozik, ha nem váltja meg pénzzel a munkával együtt járó egészségügyi kockázatot. Pótlék illeti meg a hasonló helyzetben dolgozókat Németországban, Finnországban vagy Dániában is, a tesztelésről már nem is beszélve.

Az MKKSZ részéről azt mondják, készek perre vinni az ügyeket, ha tagjaik közül bárki megbetegszik, miközben a kormány nem garantált elég védőfelszerelést, és nem fizetett veszélyességi pótlékot. Felvetésükre több mint egy hónapja sem a kormány, sem pedig a kormánypártok nem reagáltak.

Kiemelt képünk illusztráció. Kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik