Közélet koronavírus

Müller Cecília: négyen meghaltak a Pesti úti idősotthonban

Nemigen elkerülhető a tömeges megbetegedés már Magyarországon

– reagálta újságírói kérdésre Müller Cecília, tisztifőorvos, aki a koronavírusban előttünk járó országok példájából vonta le ezt a következtetést.

Szerdára újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 895 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 beteg, többségében idős emberek (egyikük ugyanakkor 49 éves). Ezzel 58 főre emelkedett az elhunytak száma. 94 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

Müller Cecília azt mondta: Budapest és Pest megye adja ki az összes fertőzött kétharmadát, ma már ugyanakkor bármely magyar település érintett lehet.

Az elmúlt napokban az idős otthonokra fókuszáltunk. A Pesti úti idősotthonban négy főre emelkedett az elhunytak száma. A látogatási tilalom betartására kérek mindenkit a húsvéti ünnepek alatt is

– mondta Müller Cecília. A Pesti úton a lakók felét már letesztelték.

Koronavírus: két budapesti idősotthon lakói között van már halálos áldozat is
A terézvárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthon több gondozottjánál is diagnosztizálták a fertőzést.

Általánosságban azt mondta Müller: a háziorvosi ellátás jól működik, remekül megszervezték magukat. Hozzátette: a kedden elhunyt 49 éves férfi egyéb megbetegedés miatt volt a kockázati csoportba tartozó.

Kiss Róbert rendőrezredes elmondta: tegnap 5 teherszállító repülőt hozott védőeszközt, és védőruházatot Magyarországra.

Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is – ezt mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert elmondta: egyre inkább emelkedik a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályszegések száma. Mostanáig csaknem 6 ezer szabálysértés miatt kellett intézkedniük  a rendőröknek. Hozzátette: hasonló tendencia figyelhető meg Budapesten is, ott 357-re emelkedett a szabálysértési feljelentések száma. Beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karantén szabályait is egyre többen szegik meg,

Kiss azt kérte, hogy italbolt előtt italozó csoportokat észlel a lakosság, tegyen bejelentést, és a rendőrség el fog járni.

Kiemelt kép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik