Közélet koronavírus

Az ellenzék kórházakra költené a taót

Szerintük ez akár életeket is menthetne, márpedig éppen Orbán Viktor mondta, hogy harcolni kell „minden egyes emberéletért”.

Az ellenzéki pártok közös határozati javaslatban terjesztenék ki a társasági adó felhasználását. Úgy vélik, a koronavírus-járvány miatt az egészségügyi rendszert kell erősíteni, ezért lehetővé tennék, hogy a taót fel lehessen ajánlani az állami fenntartású egészségügyi intézményeknek is.

Indoklásuk szerint a koronavírus-járvány rendkívüli és korábban soha nem tapasztalt veszélyhelyzetet teremtett. Az elmúlt években a taónak köszönhetően komoly összegek áramlottak a látványsportágakba.

240-szer annyi támogatás jut egy felcsútira, mint egy átlag magyarra
Orbán Viktor faluja az ország sportfővárosa: nemcsak az egy főre jutó taotámogatásban magaslik ki, de abszolút összegben is előzi Győrt, Debrecent, Miskolcot, Székesfehérvárt.

Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben már komoly társadalmi igény,

hogy az állami fenntartású egészségügyi intézmények számára is legyen lehetőség – a korábbi rendszerrel megegyező módon – felajánlani társasági adót.

A cégek így választhatnának, hogy látványsportokra vagy az állami fenntartású egészségügyi intézményeknek ajánlják fel adójukat, esetleg megosztva, mindkettőre.

Az ellenzéki pártok szerint ez sok olyan cégnek, vállalkozásnak is kedvező lenne, amely sportcélra nem akarta az adót felajánlani. Emlékeztettek rá, hogy a járvány megfékezése komoly terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, de a javaslat elfogadásával rövid időn belül plusz pénz kerülhetne az egészségügybe, ami

a válságos időkben akár emberéleteket is menthet.

Orbán Viktor pénteken az állami rádióban maga fogalmazott úgy, hogy készülni kell a tömeges járvány időszakára, mert még előttünk áll az egészségügyet próbára tevő nagy roham.

Harcolnunk kell minden egyes emberéletért.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik