Közélet koronavírus

Egy miniszterelnök a koronavírusra hivatkozva inkább úgy döntött, mégse mond le

Visszavonta lemondását szerdán Kelet-Timor miniszterelnöke, Taur Matan Ruak, és bejelentette: hivatalban marad, hogy felügyelje a koronavírus-járvány elleni küzdelmet a délkelet-ázsiai országban.

Taur Matan Ruak, polgári nevén José Maria de Vasconcelos februárban mondott le, miután sikertelenül próbálta elfogadtatni a 2020-as költségvetést. Most azonban a koronavírus teremtette rendkívüli helyzetre hivatkozva úgy döntött, hogy az új kormány létrejöttéig hivatalban marad. Francisco Guterres kelet-timori elnök elfogadta a miniszterelnök kérését.

A kelet-timori kormány szerdán közölte, hogy 250 millió dolláros (82,5 milliárd forintos) alapot hozott létre a koronavírus elleni küzdelemhez. Az összeget egészségügyi felszerelésekre, gyógyszerekre és karanténlétesítmények üzemeltetésére fordítják.

Kelet-Timorban az első koronavírusos fertőzés márciusi megjelenését követően rendkívüli állapotot hirdettek.

Ázsia legfiatalabb demokráciáját politikai instabilitás jellemzi, amely a szegénység csökkentésének, a korrupció kiirtásának és az energiaipar fejlesztésének is kerékkötője. Az 1,3 millió lakosú ország 2002-es függetlenné válásáig Indonézia része volt. 2014-ben a bruttó hazai össztermék 60 százaléka és a kormányzati bevételek több mint 90 százaléka az energiaiparból származott.

Kiemelt kép: Valentino Dariell DE SOUSA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik