Közélet

Felcsuti Péter: Elég nagyot mondott-e Orbán?

A Bankszövetség volt elnöke szerint nagy válság idején ugyanis nagyot kell mondani.

A Klubrádióban Felcsuti Péter közgazdász azt mondta, az a kérdés, hogy Orbán Viktor a gazdaságélénkítő csomaggal eléggé nagyot mondott-e, és az általa kijelölt célok jók-e, hiszen egy válságban természetesen az államnak kell lépnie. Ott vannak a rendeletalkotás jogai, a pénzt a szükséges helyre irányíthatja.

A Bankszövetség volt elnöke szerint a kormány és az MNB bizonyos lépései helyeselhetők, de a mostani válság összetett. Visszaesett a kereslet, az emberek nem tudnak, nem is akarnak nagyon költeni és beszűkül a kínálat is, hiszen a gyártók sem tudnak termelni.

Ráadásul most nem „egyszerű” gazdasági válságról van szó, szociális katasztrófa is fenyeget. Az elesettek, mélyszegénységben élők, éhezés szélére kerülők számára bizonyos jövedelmet kellene biztosítani. Ez első számú kötelessége lenne a kormánynak. Most nyugodtan be lehetne vezetni egyfajta szolidaritási adót, amit jövedelemre, vagyonra is ki lehetne vetni, több neves közgazdász szerint is.

Ám most is az az üzenete a kormánynak, mint mindig, hogy aki nem tud magáért tenni, az nem méltó a segítségre.

Ez akkor sem lenne elfogadható, ha csak ezer ember szorulna segítségre, itt azonban a lakosság 25-28 százalékáról van szó, ha a szegénység fogalmát nézzük. Egy válságban van a legnagyobb szükség a szolidaritásra, ami nemcsak pénzben, hanem szimbolikus intézkedésekben is megjelenhetne.

Felcsuti Péter a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről azt mondta, hogy – mint az egész Orbán-csomag – erősen propagandisztikus, és egyben vérlázító. Annak durva üzenete van, egyfelől a mértéke, másfelől amiatt, hogy homogén sokaságnak tekinti a nyugdíjasokat, hiszen éppen a Fidesz-kormány miatt nincs nyugdíjplafon, így égbekiáltóak a különbségek. Az egymilliós nyugdíj mellé most nem kellene támogatást adni, a 70-80 ezreshez viszont jócskán hozzá kellene tenni.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik