Közélet

Varga Judit: nincs karanténban a demokrácia

Az igazságügyi miniszter szerint rendkívüli jogrend addig tart, amíg a veszélyhelyzet és nem kell félni, ők igazi európaiak.

Az osztrák közszolgálati televízióban Varga Judit arról beszélt, hogy Európában a koronavírus-járvány miatt minden ország  óvintézkedéseket vezet be, hogy életeket mentsen, megóvja az emberek egészségét, és legyőzze a gazdasági következményeket. Az állami hírügynökség által idézett miniszter szerint a magyar parlamentnek nagyobb a hatásköre, mint általában, bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, bár azt objektív tényezők fogják eldönteni: meddig tart a veszélyhelyzet.

Alaptalan vádaknak nevezte az Orbán-kormányt ért bírálatokat.Szerinte Európában divat bírálni Magyarországot, mert a nyugat-európai sajtót uraló liberális mainstream elutasítja a politikust, aki nem ért egyet velük. Ugyanakkor a magyar kormány szabad választásokon egymás után háromszor is kétharmados többséget kapott. Mint mondta: Magyarország több fontos kérdésben is konzervatív nézeteket képvisel.

Igazi európaiak vagyunk, de kritikusak, és emiatt támadnak bennünket.

Megvizsgálja az Európai Bizottság a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvényt
Kovács Zoltán szerint az intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal.

Az igazságügyi miniszter elmagyarázta azt a paragrafust, amely szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki járványügyi veszélyhelyzet idején hazugságot terjeszt. Szerinte ez arra hívja fel a figyelmet, hogy vészhelyzetben mindenkinek fegyelmezettnek kell lennie. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy valakit megbüntessenek, szándékosan kell olyan téves álhírt közölnie, amellyel ront az óvintézkedések hatékonyságán.

A valótlan állításoktól ugyanakkor meg kell különböztetni a véleménynyilvánítást. A véleménynyilvánítás bármilyen formája szabad, a kormánnyal szembeni kritika is, függetlenül attól, mennyire kemény a bírálat, tette hozzá. Varga Judit arról is beszélt, hogy az Alaptörvény szabályozza, mikor kell tartani a  választásokat. Ezt egyetlen más törvény sem helyezheti hatályon kívül, így 2022-ben választások lesznek, az új törvénynek semmi köze ehhez.

Áder két óra alatt aláírta a felhatalmazási törvényt
Mert nem találta aggályosnak, és ez nem a politikai haszonlesés ideje.

Az MTI felidézi, hogy a parlament hétfőn fogadta el koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Varga Judit előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében, sürgősséggel szavazták meg a kormánypárti képviselők.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik