Közélet koronavírus

Müller Cecília: Nyilvánvalóan igaz, hogy jóval több a fertőzött a hivatalos számnál

Mostantól fertőtlenítőszert is gyártani fog a Mol az almásfűzitői üzemében, mondta el Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján. Ez felületi fertőtlenítésre is megfelelő lesz, első körben a Mol-kutakon lesz elérhető. Napi ötvenezer litert lesznek képesek előállítani, ami Ratatics szerint az egész ország ellátására elegendő lesz.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese elmondta, hogy először az egészségügyet kell védőeszközökkel ellátni, majd az államigazgatást, és minden más csak ezután jöhet. Szerinte a védőeszközök beszerzésének két útja van: az egyik, hogy Kínából vásárolunk, a másik pedig, hogy kiemeljük a hazai gyártói kapacitásokat. Szerinte az, hogy a Mol két hét alatt állt át szélvédőfolyadék gyártásáról fertőtlenítőre, kiemelkedő példa az utóbbira.

Ruszin Romolusz dandártábornok bejelentette, hogy 71-ről 84-re emelkedik azoknak a vállalatoknak a száma, ahol a katonaság irányító törzsekkel vesz részt a vállalatok támogatásában. Az új cégek között ott van a Tesco és a CBA is, de több gyógyszertár is rajta van. Azt is elmondta, hogy a katonák folytatják a járőrözést, aminek alapvetően nem az intézkedés a célja, de előfordult már, hogy feltartóztattak valakit a rendőrség kiérkezéséig.

Müller Cecília tiszti főorvos elmondta, hogy 226-ra emelkedett a fertőzött személyek száma, és elhunyt egy brit állampolgár. Így már 10 ember halt meg a koronavírus miatt. Müller szerint minden esetben krónikus betegséget állapítottak meg náluk, így a koronavírus erre csak rárakódott és ráerősített. Azt is elmondta, hogy az idősotthonok lakói különösen nagy veszélynek vannak kitéve, ezért fontos, hogy jobban figyeljenek a védekezésre, legalább másfél méterre álljanak egymástól.

Azt is elmondta, hogy az idősek otthonában felvételi zárlatot rendelnek el. 

Az otthonokban lakók számára viszont kifejezetten fontos, hogy otthon mozogjanak, és a kertbe kimenjenek levegőzni.

Müller azt is elmondta, nagyon fontos, hogy az otthonokban lakók a mentális egészségüket is megőrizzék. Telefonáljanak rokonokkal,

vagy akik ügyesebbek a modern informatikai rendszerek használatában, Skype-oljanak is.

Müller szerint számos ötletes megoldás van arra, hogy az idősek lefoglalják magukat, ilyen a rejtvényfejtés például.

De számos gyönyörű kézimunkát is láttam

– tette hozzá Müller.

Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta, hogy a kormány újabb 15 milliárd forintot különített el a védekezésre, ahogy az már a Magyar Közlönyben is megjelent. Elmondta, hogy a kiskunhalasi konténerkórházba már beszerelték a lélegeztetéshez szükséges eszközöket, és a Hungexpo területén berendezett 330 fős ideiglenes kórház berendezése is jól alakul. Ezeket csak akkor fogják feltölteni, ha a rendes kórházi kapacitás elfogy.

Lakatos újságírói kérdésre felelte, hogy a szabályok be nem tartása miatt eddig két főt figyelmeztettek és 26 fővel szemben intézkedtek, ahol az átlagbüntetés 31 500 forint volt. 157 érintettnél pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Müller Cecília szintén kérdésre válaszolta, hogy jelenleg két vizsgálatot kell elvégezni ahhoz, hogy valakinek hivatalosan is negatív legyen a koronavírustesztje. Ez a WHO ajánlása is.

Azt is elmondta, hogy jelenleg Magyarországon nincsen tömeges megbetegedés, csak a csoportos megbetegedések száma növekszik. 

Müller Cecília szerint nyilvánvalóan igaz, hogy jóval több beteg van, mint amennyit regisztráltak. Ezt Orbán Viktor korábbi mondatait megerősítve mondta el a Hvg.hu kérdésére válaszolva.

Arról is beszélt, hogy a 65 év feletti orvosok bekapcsolása a telefonos konzultációkba jelenleg is zajlik.

Cikkünk folyamatosan frissül. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik