Közélet koronavírus

Borús jövő: bérüket, állásukat féltik a magyarok

Gyakorlatilag pártsemleges a pesszimizmus az ország jövőjét illetően. Abban eltérőek a vélemények, hogy a koronavírus okozta válság, kit és miként érint.

A Publicus Intézet Népszavának készített felmérése szerint csaknem mindenki úgy véli, a koronavírus-járvány után komoly  gondokkal kell megküzdenie Magyarországnak. A kutatás szerint a pesszimizmus gyakorlatilag általános, párt- és ágazatfüggetlen.

Az emberek szerint legkevésbé a mezőgazdaság, élelmiszeripar sínyli meg a járványt, de itt is 81 százalék számít „rossz időkre”. várók aránya. A többi ágazat esetében ez 94-100 százalék között mozog. A lap szerint ezt magyarázhatja, hogy az aktív foglalkoztatottak majdnem fele (mintegy 2,1 millió ember) dolgozik olyan területen, amit már érint a járványveszély.

A legrosszabb helyzetben a turizmus/vendéglátás van, az itt dolgozók 86 százaléka érzi úgy, gondot okoz a járvány. Az egészségügyben és az oktatásban ez az arány 70 százalék körüli, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, valamint az ipar esetében az emberek 33-34 százaléka érzi magát veszélyben.

A DK szimpatizánsai között a legnagyobb (75%) a veszélyeztetett ágazatokban dolgozók aránya, a legkisebb pedig (24%) az MSZP soraiban. A Fidesz-tábor (45%) nagyjából középen áll. A legtöbben (58%) a Jobbik hívei közül tartanak attól, hogy csökken a jövedelmük. A bizonytalanoknál ez az arány 51, a kormánypárti szavazóknál 46 százalékos. A többi ellenzéki párt esetében 46-51 százalék az arány.

Állásuk elvesztése miatt a DK és az MSZP szimpatizánsai aggódnak a leginkább: 51, valamint 47 százalékuk kalkulál akár elbocsátással is. A Fidesz támogatói között ez a félelem 29, míg a bizonytalanoknál 16 százalékos.

Koronavírus: mérlegen a félelem
A Medián azt mérte, miként viszonyul a magyar a járványhoz.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik