Közélet koronavírus

Felvásárolták a BÁV teljes aranykészletét

A veszélyhelyzet kihirdetése óta olyan mértékben megugrott a hazai kereslet a befektetési aranytömbök iránt, hogy alig több mint egy hét alatt a BÁV teljes rendelkezésre álló készletét felvásárolták, közölte a vállalat. Volt olyan ügyfél, aki a napokban két kilogramm arannyal távozott az egyik üzletből. A világ több országa átmenetileg kifogyott a befektetési célú aranyból. Újabb készlet érkezéséig a hazai kis- és nagybefektetők figyelme az aranyékszerek és arany fizetőeszközök felé fordult a BÁV jelenleg is nyitva tartó boltjaiban, tették hozzá.

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések hatására a világ részvénypiacairól megindult a tőkekivonás, sokan fordultak a hagyományosan menekülőeszköznek tartott arany felé. Volt olyan nap, amikor 5,6 százalékot drágult a nemesfém, amelyre legutóbb 2009-ben volt példa. Az áremelkedés azonban még nem ért véget, hiszen a New-York-i Fed március 23-án bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben vásárol fel állampapírokat és jelzálogleveleket, hogy ezzel támogassák az amerikai gazdaságot. A hírre további emelkedéssel reagált az aranyárfolyam.

A magyarországi viszonyokra jellemző, hogy a BÁV-nál már 2019-ben 60 százalékkal növekedett a befektetési arany forgalma. Az év eleji amerikai-iráni konfliktus hatására januárban ismét megélénkült a vásárlási kedv, azonban a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetésével szó szerint megrohamozták az üzleteket. A befektetők arany felé fordulását tovább erősítette, hogy a bejelentéssel egyidőben az addig folyamatosan emelkedő aranyárfolyam, a nemzetközi tőzsdei pánik hatására, átmenetileg látványos zuhanásba kezdett, majd az amerikai Fed bejelentése után ismét jelentősen drágult. A veszélyhelyzet elrendelése után eltelt alig több mint egy hét alatt a teljes befektetési arany készletet, azaz több mint 20000 gramm aranyat adtak el a BÁV üzleteiben.

Egyetlen nap alatt a BÁV-nál több aranytömböt vásároltak, mint korábban egy hónap alatt. A vásárlási rohamra jellemző, hogy volt olyan nap, amikor a teljes készlet 65 százalékát értékesítettük

– mondta el Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

A vásárlók a kisebb, 5 grammos kiszerelést keresték először, egyrészt azért, mert az aranytömböt az utóbbi időben a kisbefektetők is megtalálták, másrészt a kisebb kiszerelések eladásával, pénzügyi probléma esetén, egyszerűbb a kívánt mennyiségű pénz felszabadítása.

Nem volt ritka, hogy valaki egyszerre 20-25 darabot vásárolt az 5 grammos aranytömbből. De volt olyan ügyfél, aki 20 db 100 grammos aranytömbbel távozott, ő az összesen 2 kilogrammnyi aranyért közel 33 millió forintot fizetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik