Közélet koronavírus

Kínai testvérvárosától kér védőmaszkokat Érd

Érd polgármestere levélben kért támogatást a járványügyi küzdelemhez a település két és fél milliós kínai testvérvárosától. Csőzik László a hétvégén a testvérvárosi szolidaritásra és a hagyományosan jó viszonyra hivatkozva fordult Hszücsou (Xuzhou) polgármesteréhez, Zhou Tiegenhez.

A Facebookon közzétett levél szerint Csőzik azt írta, hogy Magyarországon jelentős készlethiány alakult ki a szükséges egészségügyi védőfelszerelésekből, és jelentős mennyiségű szájmaszkra és egyéb felszerelésre lenne szükség, hogy megőrizhessék a város működőképességét és gondoskodni tudjanak a legveszélyeztetettebb idős, illetve krónikus betegségben szenvedő lakosokról.

A polgármester a városi szolgáltatásokat, szociális és egészségügyi ellátást végző dolgozók számára:

  • FFP-2/FFP-3 védőmaszk,
  • egyszerhasználatos gumikesztyű,
  • védőszemüveg,
  • védőruha vagy köpeny,

a lakosok számára pedig

  • sebészi maszk és
  • egyszerhasználatos kesztyű

szállítmányt kért Kínából.

A két város 2011-ben kötött egymással megállapodást. Akkor a kínai küldöttség jött Magyarországra, hogy aláírja a dokumentumokat, amellyel Érd lett Hszöcsou tizenharmadik testvérvárosa. A területi központnak jelenleg két és fél millió lakosa van, de a hozzátartozó közigazgatási körzet népessége meghaladja a 8,5 milliót. A terület az év első hónapjaiban a Kínán végigsöprő járvány idején nem tartozott a legsúlyosabban érintett területek közé.

Kiemelt kép: Tao Ming /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik