Közélet koronavírus

Semmitmondó választ kapott Szél Bernadett az Operatív Törzstől

Egy orvos kérdéseit küldte el Szél Bernadett és Hadházy Ákos parlamenti képviselő az Operatív Törzsnek a koronavírussal kapcsolatban, érdemi választ azonban nem kaptak.

A következő kérdéseket tették fel:

  1. Jelenleg a koronavírus-fertőzött betegek kezeléséhez nincs kifejlesztett gyógyszer, ezért kiegészítő kezelések alkalmazása lehetséges, mint például az oxigénterápia (a korai fázisban egyszerű arcmaszkkal, később lélegeztető géppel). Kérdésem, hogy készült-e vizsgálat arról, hogy intézményi szinten a koronavírus fertőzés kezeléséhez használt oxigénterápia mennyivel növeli meg országosan az oxigén fogyasztást? Felkészültek-e megfelelő mennyiségű oxigén tartalékkal a vészhelyzetben kialakult magas igényszám biztosításához?
  2. A járványveszély miatt milyen szabályzat került kialakításra az orvosok beoszthatóságát illetőleg a rendkívüli helyzetben indokolt veszélyes munkára? Ha Magyarországon is Olaszországhoz hasonló helyzet alakul ki a világjárvány terjedése miatt, a szokásos szakmai kompetenciák átrendeződnek. Kérdésem, hogy ebben az esetben és önkéntesek hiányában, a beosztást készítő felettes kiket tud mozgósítani? A bent töltött idő arányában az orvosra is potenciálisan életveszélyes tevékenységet miként végzik majd el: minden szakembert igyekeznek bevonni és az életveszélyes munkával töltött időt arányosan elosztják a szakemberek között, esetleg kisebb csoportokat hoznak létre a veszélyes munka elvégzésére a rendkívüli helyzet idejére?

A választ Szél hétfőn reggel egy Facebook-posztban mutatta meg, ebből kiderült, hogy az Opeatív Törzs mindössze annyit közölt, hogy minden rendelkezésre áll a megfelelő védekezéshez az országban, figyelemmel kísérik a helyzetet és ennek alapján tesznek javaslatot a kormánynak. A konkrét kérdésekre azonban semmilyen választ nem adtak.

Kovács Zoltán a magyar embereket veti meg, ha így tájékoztat
A kommunikációs államtitkár fellépésének egyetlen célja a kioktatás volt.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik