Közélet

Tízezer szülésből csak kilenc volt ambuláns tavaly

Alig van arra példa, hogy egy anya és az újszülöttje 24 órával a szülés után elhagyja a kórházat, bár egy 2017-es miniszteri rendelet lehetővé teszi, tavaly ez tízezer esetből csak kilencszer fordult elő – írta a Világgazdaság hétfőn.

Mivel a finanszírozás nem a szülés időpontjától, hanem a kórházi ellátás kezdetétől indul, a 24 óra után hazabocsátott anya és gyermek ellátásának finanszírozása nem mindig történik alacsonyabb értéken. Ezért nem is számszerűsíthető a szülés után 24 órával történő hazaengedésből származó megtakarítás,

közölte a lap kérdésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Egy átlagos ellátásként elszámolt szülésért 112 848 forint, míg egy császármetszésért 240 655 forint állami finanszírozáshoz jut az adott intézmény. Tavaly a NEAK a szülések után összesen 15,4 milliárd forintot utalt a kórházaknak, az újszülöttek ellátására pedig 18,1 milliárd forintot – írta a lap az egészségbiztosítótól kapott tájékoztatás alapján. Az aktív ellátás finanszírozása nem az ápolási napok száma, hanem a kórházi ellátás során megállapított diagnózisok és elvégzett beavatkozások alapján történik.

A szülés után az anyának és az újszülöttnek is a szakmai szabályokban előírt ellátásban kell részesülnie, így például az anyát meg kell tanítani a helyes szoptatásra, az újszülöttnek meg kell kapnia a kötelező védőoltást, át kell esnie a kötelező szűréseken. Ha ezek megtörténtek, és az anya és az újszülött általános egészségi állapota is megengedi, akár egy nap után is hazabocsáthatók. A NEAK ugyanakor hangsúlyozta, hogy az ellátást végző orvosnak felelősségteljesen kell döntenie, figyelembe kell vennie a korai elbocsátás egészségügyi kockázatait.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik