Közélet koronavírus

Hvg: Órákon keresztül egy koronavírusos társukkal voltak összezárva az iráni diákok

A Szent László Kórházban karanténban tartott iráni állampolgárok egy része nem hajlandó betartani a szabályokat

ezt mondta a Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hétfői sajtótájékoztatón. Kitért arra is, hogy az irániak közül többen székeket dobáltak ki a szobákból.

A hvg.hu-nak nyilatkoztak azok az iráni egyetemisták, akik napok óta karanténban vannak a Szent László Kórházban. A konfliktus elmondásuk szerint akkor alakult ki, amikor kiderült:

a szobájukban az egyik fiú fertőzöttségéről már órák óta tudtak az orvosok, de ezt nem árulták el senkinek, és az érintettet is arra kérték, tartsa titokban.

Maga a fertőzött sem értette, miért nem vitték azonnal másik kórterembe. Ez idő alatt ráadásul egyáltalán nem hagyhatták el a szobát, a diákok szerint még az erkélyre kivezető ajtót is bezárták, és elvitték a kulcsot.

A lapnak elmondták azt is, hogy miközben gyakorlatilag bezárták őket a kórtermekbe, sem az erkélyre, se a folyosóra nem mehetnek ki, nem kapnak elég információt. Panaszkodtak arra is, hogy a nővérekkel nem tudnak kommunikálni, mivel ők nem beszélnek angolul, és semmilyen információt nem kapnak. Elismerik, néhányan frusztráltak és kétségbeesettek, de továbbra is szeretnének együttműködni, és minden intézkedést betartani.

A hvg.hu cikke szerint a 42 karanténban lévő iráni 3-6 fős szobákban van, ahol elmondásuk szerint se szappan, se fertőtlenítő, de még vécépapír sincs. Az egyik diák a portálnak azt mondta, székeket nem is tudtak volna dobálni, mivel a szobákban nincs is szék.

A diákok legfőképpen a tájékoztatás teljes hiányát és a körülményeket kifogásolják, és sokan úgy érzik, hogy sok esetben már a jogaik csorbulnak. Pozitívumként említették viszont, hogy hétfőn bement hozzájuk néhány ember az idegenrendészettől és a rendőrségtől, akik nagyon profik és kedvesek voltak és megnyugtatták őket.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik