Közélet koronavírus

Koronavírus: felfüggesztették az iráni vízumok kiadását

Pénteken kora délután ismét sajtótájékoztatót tartottak az operatív törzs ülése után. Ebben megerősítették, hogy Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárnál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, három iráni és egy brit állampolgár. A három iráni állampolgár Budapesten, a Szent László Kórházban, a brit állampolgár a debreceni Kenézy Gyula Kórházban van karanténban – közölte Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. A betegek kivizsgálása zajlik.

Továbbra is szűrik a kockázatot jelentő repülőjáratokat, ezek a Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkező járatok, illetve azokat az utasokat is ellenőrzik, akik nem közvetlen járattal, de veszélyeztetett területről érkeznek, például Iránból.

Az operatív törzs csütörtökön és pénteken is új rendelkezéseket hozott. Ezek szerint határozatlan időre felfüggesztették iráni állampolgárok számára a vízumok kiadását, valamint ezentúl az operatív törzs engedélye kell a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközök kiviteléhez is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a Semmelweis Egyetemen tanuló iráni diák és a barátnője január-februárban külföldön tartózkodott, és február 22-én érkeztek vissza Magyarországon. A pozitív teszt miatt figyelnek egy 16 fős gyógyszerészcsoportot, valamint kikérdezték és elkülönítettek egy február 28-i születésnapi buli résztvevőit, akikkel találkozhatott az iráni diák. Összesen 35 fő van a látókörükben és még mindig zajlik a vizsgálat.

A kontaktszemélyek kaptak egy hatósági határozatot, hogy otthon kell maradniuk, és ha kell, őket is karanténba viszik. 

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint a másik iráni diák a feleségével együtt került a Dél-Pesti Centrumkórházba. Ő betartotta az egyetem kérését, ahogy erről csütörtökön a Szent István Egyetem közleményt is kiadott. A feleség, aki egyébként gyermeket vár, nem kapta el a koronavírust.

A harmadik esettel, a Debrecenben élő brit férfival, kapcsolatban az hangzott el, hogy közeli kontaktkapcsolata a felesége és az anyósa volt.

A negyedik beteg a Semmelweis Egyetemen tanuló férfi élettársa, akit először kontaktszemélyként kezeltek, de aztán nála is kimutatták a fertőzést.

Elhangzott az is, hogy a szakemberek végignézték annak a három amerikai és egy ecuadori turistának az útvonalát, akiknél kimutatták a koronavírust és pár napot töltöttek Budapesten. A turisták ugyanakkor sehol sem tartózkodtak hosszabb helyen, ezért nem volt szoros kontaktus.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa azt mondta, hogy a két iráni egyetemistából az egyik végig enyhe tünetekkel rendelkezett a betegsége során, és most már jól érzi magát. De csak akkor engedik haza, ha már biztosak lesznek benne, hogy nem veszélyeztet másokat. A másik egyetemista, aki már korábban is beteg volt, szintén jobban van, ugyanakkor a barátnője erősen köhög és péntek reggelre be is lázasodott.

A debreceni koronavírusos betegnél vesekárosodásra utaló jeleket tapasztaltak, de péntekre ő is jobban lett.

A főorvos elmondása szerint a DCP-ben az a doktornő is megvizsgáltatta magát, aki beutalta az egyik iráni diákot. Bár lázas volt, de a koronavírust nem mutattak ki nála.

A karanténban lévőkről kiderült, hogy 11 lányt előreláthatólag vasárnap kiengednek a karanténból. A 15 fős japán turistacsoportot, akit csütörtökön vittek be a Szent László Kórházba, elkülönítették és elvégezték rajtuk a szükséges teszteket, amelyekkel ki lehet zárni a koronavírust. A klinikai tesztek eredménye péntek délután várható.

Mivel sokan érkeznek a Szent László Kórházba, Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy koronavírus teszteket kérésre, szűrésre nem végeznek, csak a betegek diagnosztizálására.

Müller Cecília megerősítette, hogy valóban járt Magyarországon az a szerb férfi, akinél később kimutatták a koronavírust, de két héten túl, azaz a lappangási időn túl volt, ezért nincs ok aggodalomra.

Pénteken derült ki az is, hogy a budapesti XVIII. kerületi Zsebők Zoltán Szakrendelőben koronavírus-gyanús személyt, egy holland állampolgárt vizsgáltak, aki aztán annak ellenére, hogy arra kérték, várja meg a mentőket, elhagyta a rendelőt. A tisztifőorvos azt mondta, hogy a rendőrök, illetve a járványügyi szakemberek keresik az érintett személyt, akit ha megtalálnak, előbb megfigyelés alá helyeznek. Ennél több részletet azonban nem tudott mondani Müller Cecília.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik