Közélet

Kovács Zoltán: a szegregáció rossz, harcolunk ellene, de a gyöngyöspatai eset nem ilyen egyszerű

Visszautasította a gyöngyöspatai iskolaügy kezelésével és a bírósági döntések felülírásával kapcsolatos bírálatokat Kovács Zoltán a Politicón megjelent szerdai olvasói levelében, amellyel a brüsszeli hírportálon közzétett korábbi véleménycikkre reagált.

A szóban forgó cikk szerzője, Zeljko Jovanovic arról írt, hogy a jogerős gyöngyöspatai ítélet elleni felülvizsgálati kérelem Orbán Viktor miniszterelnök újabb kísérlete arra, hogy teljesen a kormány ellenőrzése alá hajtsa az országot.

Válaszlevelében a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár rámutatott, hogy Jovanovic a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó Roma Kezdeményezések Iroda igazgatója. Kovács azt állította, hogy a gyöngyöspatai roma diákok iskolai szegregációja miatt megítélt összesen százmillió forintos kártérítés sokak igazságérzetét sértette Magyarországon, a kormány ezért tett javaslatot egy alternatív megoldásra, amelynek értelmében a kárpótlásnak a képzésbeli hiányosságok pótlására kellene főként irányulnia.

A szegregáció minden formájában rossz, és harcolunk is ellene. A gyöngyöspatai eset azonban nem ilyen egyszerű

– írta.

Kovács szerint a szintén az OSF finanszírozásában részesülő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány „aktivista jogászai az érintett családok akarata ellenére folytatták az eljárást. (…) Külföldi finanszírozású jogi aktivizmusuk csak megosztottságot eredményezett, nem pedig nagyobb igazságosságot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik