Közélet

Pénzmosás miatt nyomoztak a Fidesz-közeli balkáni médiánál

Észak-Macedóniában gyanússá váltak a magyar kormánypárti média befektetései: az ország Pénzügyi Rendőrsége közel egymilliárd forintnyi gyanús pénzmozgásra talált magyar hátterű médiacégeknél – állítja a Direkt36, a szlovén Ostro és a macedón IRL oknyomozó központ közös cikke.

A 444-en megjelent írás szerint a macedón pénzügyminisztérium alá tartozó hatóság Schatz Péter szlovén és macedón cégei közötti nagyértékű átutalásokat vizsgált. Schatz a Ripost bulvárlap társalapítója, Habony Árpád volt üzlettársa és 2017 óta a kormánypárti média balkáni térhódításának egyik kulcsfigurája.

A vizsgálat eredményeit összefoglaló dokumentum szerint Schatz szlovéniai Ripostja 2017 augusztusa és 2019 februárja között összesen 2,85 millió eurót utalt a macedóniai Target Media nevű cégnek, amely szintén Schatz tulajdonában áll. A Pénzügyi Rendőrség vezetője szerint a pénz Magyarországról érkezett, és balkáni médiafinanszírozásra használták fel.

Szlovén sajtó: Orbánék Észak-Macedónia NATO-tagsága ellen dolgozhattak
Ehhez pedig eurómilliókat toltak bele a helyi médiába.

A Pénzügyi Rendőrség szerint Schatz két cége közötti kifizetések olyan számlák alapján történtek, amelyek nem takarnak valódi tevékenységet, és „a pénzmosás bűncselekmény egyes elemeinek elkövetésére utalnak”. (A macedón szabályok szerint bármely olyan esetben indítható vizsgálat pénzmosás gyanújával, amikor tisztázatlan okból történik nagy pénzmozgás.)

A macedón Pénzügyi Rendőrséget 2003-ban hozták lére, hogy súlyos pénzügyi bűncselekményeket derítsen fel, például korrupciós és pénzmosási ügyekben nyomozzon. A szervezet nem független a politikától, megalakulása óta a mindenkori pénzügyminisztérium felügyelete alatt áll. A magyar hátterű médiacégek ügyében Nikola Gruevszki bukását követően nyomozott a Pénzügyi Rendőrség, amely szerint a helyi ügyészség még nem emelt vádat az ügyben.

A Direkt36 kérdéseire nem válaszolt sem a macedón ügyészség, sem a magyar rendőrség, sem Schatz Péter. A Fővárosi Főügyészség azt írta, nincsen tudomása az általunk leírt ügyről.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnököt (j) fogadja Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője Ohridban 2017. szeptember 28-án. (MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik