Közélet

Háromszéken egyszerűen imádják Orbán Viktort

Az RMDSZ által megrendelt kutatás szerint a magyar kormányfő népszerűbb, mint az RMDSZ.

Egy közvélemény-kutatás szerint a háromszéki magyarok Orbán Viktorban és kormányában bíznak. A magyar miniszterelnök bizalmi indexe 92, kormányáé 82 százalékos, írja a Maszol.ro. A háromszéki RMDSZ által megrendelt kutatásban rákérdeztek a közhangulatra, a politikusok, pártok népszerűségére.

Kovászna megyében a népszerűségi listán a Fidesz elnökét Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester (78%) és Tamás Sándor háromszéki tanácselnök (74%) követi, de Kelemen Hunort (62%), az RMDSZ elnökét megelőzi Semjén Zsolt (67,5%) és  Kövér László (62,5%) is. A magyar képviselők népszerűségi indexe 30-40, a román politikusoké alig 5 százalékon áll. Klaus Johannis államfő kivétel, benne 24,6 százalék bízik.

A magyarok jobban bíznak az Orbán-kormányban (82%), mint a helyi polgármesteri hivatalban (67%), a megyei tanácsban (61%), és az államfő hivatala (18%), a Korrupcióellenes Ügyészség (16%) is messze megelőzi Románia kormányát (12%). Az RMDSZ népszerűsége 65, az Erdélyi Magyar Néppárté 26, a Magyar Polgári Párt 22 százalékos. A román pártok 5 százalék alatt állnak.

Kiss Tamás, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója ezt azzal magyarázta, hogy a román pártok nem szólítják meg a magyar közösséget, sokszor érhető tetten nacionalizmusuk. A szociológus a magyar kormány népszerűségét egyértelműen a kabinet támogatáspolitikájával magyarázta.

A háromszéki magyarok 85 százaléka szerint Romániában rossz irányba mennek a dolgok. Ugyanakkor 58 százalékuk úgy vélte,  az elmúlt két évben fejlődött településük. Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyiek a legelégedettebbek (81,2%), a fejlődés hiányára főleg a falvak lakói, illetve a barótiak panaszkodtak, az erdővidéki város lakóinak 80 százaléka az elmúlt időben nem tapasztalt fejlődést. A háromszéki RMDSZ által megrendelt kutatásban összesen 2929 háromszékit kérdeztek meg, ebből 2568-an voltak magyarok.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik