Közélet

Adatok tűntek el a pécsi önkormányzati sportcégnél a választás után

Adatok és merevlemezek tűntek el a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nél az őszi önkormányzati választás után – írja a pécsi önkormányzat közleményére hivatkozva a Szabad Pécs. A történtek bűncselekmény gyanúját is felvetik, ezért a cég új vezetője feljelentést tett.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint 2019. október 16-án a cég akkori vezetője, a polgármesteri címért fideszes színekben induló és azt elbukó Vári Attila elkérte a PSN Zrt. informatikai rendszere működtetésével megbízott vállalkozótól a társaság levelezőrendszeréhez szükséges felhasználónevet és jelszót. Ez egy nappal azután történt, hogy a város új polgármestere, Péterffy Attila minden önkormányzati cég vezetőjét figyelmeztette iratmegőrzési kötelezettségére.

A rendszergazda odaadta Várinak az adatokat, de a közlemény szerint ezt követően ezekkel a jelszavakkal többet nem tudott belépni az általa kezelt adatbázisba, mert azokat megváltoztatták. Az új jelszavakat december 12-én kapta meg Vári Attila asszisztensétől, de a rendszerbe belépve akkor komoly változásokat tapasztalt.

A pécsi önkormányzat azt állítja, hogy 2019. október 17-én Vári Attila, személyi asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója asztali számítógépéről hardverek, szoftverek és adatok tűntek el. Mindhárom számítógépbe új merevlemez került, a régieket és az azokon tárolt adatokat eltulajdonították. Ugyanígy eltűnt a gépekről a 2019. október 17-e előtt folytatott teljes céges levelezés több e-mail cím tekintetében, a Magyar Telekom által üzemeltetett központi szerverről pedig úgy törölték a levelezés teljes tartalmát, hogy azt a felhasználó ne tudja visszaállítani.

A történtek több bűncselekmény gyanúját is felvetik, egyebek mellett zárt küldemény megszerzését, megismerését, másnak továbbított vagy tárolt adat kifürkészését, rögzítését, az információs rendszerben lévő adat jogosulatlan megváltoztatását, törlését és idegen dolog jogtalan eltulajdonítását – olvasható a Szabad Pécs beszámolójában.

Az önkormányzat hozzátette: bíznak abban, hogy a hatóságok kiderítik, kiknek állt érdekében, hogy adatok tűntek el röviddel az önkormányzati választás után, és azt is, egészen pontosan milyen adatokról volt szó.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik