Közélet

Lefaragnák a Lánchíd felújításának költségeit, új közbeszerzés jöhet

Áttekinti a Lánchíd rekonstrukciójára vonatkozó terveket és a közbeszerzési kiírás feltételeit a főváros a beruházás költségeinek csökkentése érdekében – döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Korábban megírtuk: a fővárosnak tízmilliárd forintot kell előteremtenie a Lánchíd felújításának megkezdéséhez, ami vagy a rekonstrukció műszaki tartalmának csökkentésével, vagy kormányzati támogatással történhet meg – ezt mondta az MSZP budapesti frakcióvezetője, Horváth Csaba  a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Tízmilliárd forint és kormányzati segítség kellene a Lánchíd felújításához
Az MSZP szerint jelenleg túl nagy falat ez a fővárosnak.

A közgyűlésen végül a képviselők 19 igen szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadták el Karácsony Gerely előterjesztését. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a projekt nem halasztható, a hidat mindenképpen fel kell újítani, akár a Váralagút rekonstrukciójának későbbre ütemezésével. Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) azt kezdeményezte, hogy a városvezetés – az eredeti terveknek megfelelőn – egyszerre valósítsa meg a Lánchíd és az alagút felújítását.

Az Index ezzel kapcsolatban pedig egyenesen azt írja:új közbeszerzést írhat ki a fővárosi önkormányzat a Lánchíd felújítására, várhatóan az Alagút nélkül, kevesebb műszaki átalakítással, legalábbis megvizsgálják ennek lehetőségét. A kormány egyelőre azt üzeni Fürjes Balázson keresztül: tartja magát az eredeti 6 milliárd forintnyi támogatáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik