Közélet

12 személy is van, akiknek fejenként 100-nál több cégük van

Magánszemélyek teljesen legálisan irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor mégiscsak érdekes a jelenség, amikor egy személy 5, 10 vagy akár 100 cég ügyeit intézi párhuzamosan – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs rendszer elemzője. Márpedig meglehetősen sokan vannak, akik 5-nél több vállalkozás végső tulajdonosai.

Jelenleg közel 12 ezer magánszemély van Magyarországon, aki közvetlen vagy közvetett tulajdonosi kapcsolaton keresztül több mint 5 vállalkozást irányít. Az Opten elemzője szerint átlagos vállalkozásmérettel számolva itt még van némi esély arra, hogy a tulajdonos követni tudja a vállalkozásában zajló folyamatokat, de az 5-nél több vállalkozás esetén ennek az esélye erősen romlik – írja az énpénzem.hu.

Nem egyszer egyébként az van emögött, hogy a korábbi tulajdonosok úgy szabadulnak meg a törvényeket megsértő cégeiktől, hogy aprópénzt fizetnek gyanútlan embereknek, akik a nevükre veszik a hatóságok látókörébe került, vagy hatalmas, kezelhetetlen adósságot felhalmozó vállalkozásokat.

Van 12 személy, akinek a nevén több mint 100-100 cég van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik