Közélet

13 millióval távozott Brüsszelbe Trócsányi László

Ha jól számolt a Blikk, aggályos lehet a volt miniszter 2,6 milliós szabadságmegváltása.

Trócsányi László 13 millió forintot kapott, miután távozott az igazságügyi tárca éléről – írja a Blikk. Ebből 10,4 millió forint volt a végkielégítés, 2,6 millió a szabadságmegváltás. A jogszabály szerint a végkielégítés akkor is jár a minisztereknek, ha maguk mondanak le, ahogy Trócsányi tette, amikor átigazolt az Európai Parlamentbe.

A 2,6 milliós szabadságmegváltás ugyanakkor kérdéses, mert a Blikk számításai szerint másfél évnek megfelelő szabadságot fizettek ki a politikusnak. Gulyás Gergely korábban azt mondta, ez nem fordulhat elő.

A kötelező szabadságot ki kell adni, ha valaki nem veszi ki a szabadságát, akkor az elvész, és senkinek egyetlen fillért se lehet szabadságmegváltásért a központi kormányzati közigazgatási rendszerben fizetni

– mondta egy kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A lap ezért rákérdezett az igazságügyi tárcánál, hogy ez nem megy-e szembe a kormányzati akarattal, A minisztérium későbbre ígért választ. Trócsányi pedig egyelőre nem felelt arra a kérdésre, jogosnak tartja-e a szabadságmegváltást.

Egy felmentett államtitkár szabadságmegváltását korábban a Miniszterelnöki Kabinetiroda azzal magyarázta, hogy a 2019 előtt felhalmozott szabadságokat fizették ki, mivel a 2019. január elsején hatályba lépő kormányzati igazgatásról szóló törvény megszüntette az évek óta felhalmozódott szabadságmegváltást.

A kormány tagjainak jogállásáról szóló, 2010-es törvény szerint

politikai vezető tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságát pénzben megváltani nem lehet.

Ezt Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója mondta, jelezve, hogy már a korábbi szabályok is tiltották állami vezetőknél a szabadsághalmozást, így a volt miniszter sem kaphatott volna ekkora szabadságmegváltást.

 

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik