Közélet

Megjelent a börtönkártérítések kifizetéséről szóló határozat

A jogszabályok által biztosított legvégső időpontig függeszti fel a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást, ez derül ki a kedden megjelent hivatalos kormányhatározatból.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint „a börtönbiznisz” mára többmilliárdos pénzügyi iparággá vált. A börtönben ülő bűnözők, ügyvédjeik segítségével már tizenkétezer pert indítottak a magyar állam ellen, és tízmilliárd forintot pereltek ki a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A kormány álláspontja szerint ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal.

A társadalom nem azért küldi a bűnözőket a börtönbe, hogy ott meggazdagodjanak és milliomosokká váljanak

– tették hozzá.

A közleményben kitértek arra is: Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő a börtönférőhelyek száma, új börtönök épültek és börtönfejlesztések vannak folyamatban.

Ugyanakkor a kártérítéseket eddig is jellemzően a jogszabályok által lehetővé tett határidő végén fizették ki, vagyis jelentős változást legfeljebb a beígért új szabályozás hoz majd. Karsai Dániel ügyvéd az Indexnek azt mondta: „a kormányhatározat alapján a leghatározottabban azt mondhatjuk, hogy nem függesztették fel a kifizetéseket.”

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik