Közélet

Borzasztó azt látni, mivé lett, hogyan torzult ez a szervezet az elmúlt tíz évben – kifakadt egy volt főügyész

Borzasztó azt látni, hogy mivé lett, hogyan torzult egyre jobban ez a szervezet az elmúlt tíz évben. Szakmailag, értékrendben, szemléletben, emberségben, de érzelmileg is, mert én is kötődtem az emberekhez, a szakmához, a szervezethez. Rossz látni ezt a vergődést, pótcselekvést és ezt a fajta átalakulást

– ilyen és hasonlóan kemény szavakkal illette a fővárosi főügyészség korábbi vezetője, illetve egykori fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor a Hírklikknek adott interjúban. Ihász két éve hagyta ott az ügyészséget, miután hivatali kötelessége megszegésével, bűnpártolással gyanúsították meg, elmondása szerint pedig hiába áll minden szükséges adat az ügyészség rendelkezésére az ő esetében, másfél éve nem folyik semmilyen nyomozás, semmilyen eljárási cselekmény nem történt az elmúlt másfél évben, az ügyészség mégsem döntött (vagyis hogy vádat emel-e vagy ejti a vádat), Ihász szerint ő semmilyen bűncselekményt nem követett el. „Az ilyen hozzáállás egy törvényesen működő jogállamban szakmai alapon és korrekten eljáró ügyészség részéről elképzelhetetlen, és megengedhetetlen lenne” – fogalmazott Ihász.

Állította azt is, hogy

az ügyészségen nem büntetik a „műhibát”, mint az orvosoknál, vagy az építészeknél, vagy bárhol.

És

Véleményem szerint a szervezet öntörvényű, ellenőrizhetetlen, felelősség nélküli, számonkérhetetlen. Az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett. A döntéseik, vagy azok elmaradása ellen érdemi, hatékony jogorvoslat sincs, hiszen egy-két kivételtől eltekintve a felettes ügyész bírálja el az összes jogorvoslatot. Például nyomozati szakban az eljárás elhúzódása ellen sincs semmilyen jogorvoslat. Azon kívül, hogy a sajtónak elmondom. Az ügyészségen általában nincs utólagos érdemi vizsgálat, vagy következményekkel járó, és a nyilvánosság számára megismerhető felelősségre vonás akkor sem, ha valakit bűncselekmény hiányában jogerősen felment a bíróság.

„Lehet, hogy érdekes és tanulságos lenne széles körben, az emberek és a nyilvánosság számára elmondani, hogy az ügyészség hogy működik ma Magyarországon. A konkrét ügyek, folyamatok, jogintézmények és szabályok, a működési visszásságok, az informális házon belüli szokásjog, a személyi kapcsolatok, a döntéshozatali és operatív működési mechanizmus részletes bemutatásával a tényekre és az ismereteimre alapozva, a háttér összefüggéseket is részletesen bemutatni. Ez nyilván nem az én ügyemben lenne fontos, hanem az embereknek. Világosan és egyértelműen, figyelmeztetésként. Mindenkinek, akit érdekel, akiknek életét ezek befolyásolják, de erről valószínűleg nem tudnak. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ha mindezt megtudnák, valószínűleg alaposan meglepődnének a valóságon.”

Ihászt kérdezték részletesen az ő ügyéről is, arról, hogy követett-e el bűnpártolást Gyárfás Tamás ügyében, erről is részletesen beszél a volt ügyész.

Kiemelt képünkön a Fővárosi Főügyészség épülete. Fotó: Google Maps

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik