Közélet

Tarlós: „Lehet a klímahelyzetből politikai marketinget csinálni, de nem érdemes”

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Tarlós István, amelyben többek között arról beszélt, hogy szerinte a Momentum Mozgalom veszélyes.

Riasztó, hogy a Momentum, amely mögött gyakorlatilag semmilyen teljesítmény nincs, pillanatnyilag a legveszedelmesebb és leggátlástalanabb álláspontot képviseli az említett sorskérdések tekintetében, miközben külhonban is lobbizva, „megszállva” az egyetemeket, és az online térben messze megelőzve a kormánypártokat jelentős és erős hatást gyakorol a velük egyébként nem azonos szellemű fiatalokra is.

Úgy véli, hogy a 2022-es választáson olyan sorskérdésekről kell majd szavazni, mint „a népességkeveredést okozó illegális bevándorlás”, a nemzetállamiság, a családmodell és családpolitika, ezért nem mindegy, hogy milyen lesz a politikai paletta.

Tarlós most Orbán Viktor személyes főtanácsadójaként dolgozik, mint mondta, „közlekedési és közmű-infrastruktúrák nagyberuházásainak véleményezése az egyik feladatom, másrészt állandó kapcsolattartó leszek a kormány, a miniszterelnök és a mérnöktársadalom, elsősorban a mérnöki kamara között”. Ezzel kapcsolatban megkérdezték, mit gondol a Lánchíd gyalogoshíddá alakításáról, ám Tarlós szerint ez egy elvetélt ötlet.

Az átkelő gyalogoshídként nem tud jól működni, hiszen a láncok, a tartók miatt a sétáló turistáknak a jelenlegi útpályáról a panoráma élvezhetetlen. A Lánchíd a városvezetés végső döntésétől függetlenül gyalogoshídnak nem alkalmas, csak a szavak szintjén lenne az. (…) A fővárosi közlekedés egyik legnagyobb problémája amúgy is az, hogy kevés a híd a Duna felett.

A volt főpolgármester azt mondta, utóda, Karácsony Gergely még nem kért tőle tanácsot, az interjúban azonban elmondta, hogy Budapestnek már két éve van elfogadott klímastratégiája, és ő is foglalkozott a kérdéssel, csak nem csaptak nagy zajt körülötte.

Lehet a klímahelyzetből politikai marketinget csinálni, de nem érdemes.

Tarlós úgy véli, hogy a vészhelyzet kifejezéssel óvatosabban kellene bánni, mert „magyar jogrend jelenleg nem ismeri önálló megkülönböztetésül a zöldek által kreált klímavészhelyzet fogalmát. A vészhelyzet jogi kategória, váratlan veszélyes helyzet, ami azonnali konkrét intézkedésre kötelez. Tényét illetékes állami szerv meg kell hogy állapítsa. Tehát ha ilyen van, akkor nagyon konkrét intézkedésekre van szükség, amiről ma nem tudunk.”

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik