Közélet

Gyurcsány: Apám imádta a nácikról szóló dokumentumfilmeket. És lendítette karját

Gyurcsány Ferenc csütörtökön Facebook-posztban reagált Pokorni Zoltán beszédére. A DK elnöke többek közt azt írta:

Apám nem egyszerűen nagy hóhányó volt, hanem dörzsember. Dörzsölte az életet, a tisztességét, az őszinte szeretetet. Időnként törte is.

Ahogy korábban megírtuk, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester nemrég megrendítő beszédet mondott a nagyapjáról, az 1907-ben Érsekújváron született Pokorni Józsefről, aki 1944-ben a városmajori tömeggyilkosságok meghatározó alakja volt.

A polgármester szavaira Karácsony Gergely főpolgármester is reagált, aki úgy fogalmazott: „megrendít Pokorni Zoltán polgármester úr szembenézése, minden tiszteletem az övé ezért”.

Gyurcsány csütörtöki bejegyzésében közölte édesapjáról:

Rosszul, de beszélt németül. Pápán az osztrák tévét grazi tévének mondták. Azt nézte. Imádta a nácikról szóló dokumentumfilmeket. És lendítette karját.
Nem értettem. Semmit nem értettem.

Mint írta, édesanyja fonónő volt, apja helyett is ő dolgozott és vigyázott rájuk. „Ő hangosan kiabált ilyenkor, hangja betöltötte a szoba-konyhás cselédlakást.
Mellette álltam, de nem értettem mi történik valójában”, fogalmazott a DK elnöke.

Gyurcsány közölte: ma már érti, hogy az élet nem szimpla genetika.

Biológiai értelemben apám és anyám vére vagyok. Hálás vagyok az életért. De gondolkodó, értő, érző és ítélő emberként önmagam vagyok döntéseimmel. Magam vagyok anyám lelkével és tisztességével. Magadért felelsz. De annak felelj meg!

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik