Közélet

Rekordot döntött a zarándokok száma az El Caminón

Közzétette a santiagói zarándokiroda a 2019-es statisztikát, ami szerint tavaly összesen 347 578-an zarándokoltak el a santiagói katedrálishoz. 2018-hoz képest ez 20 ezerrel több zarándokot jelent.

A legnépszerűbb útvonal a klasszikus „francia út” volt: ezt a 800 kilométeres távot a 347 ezer zarándok közül közel 190 ezren választották.

A zarándokok többsége (42 százaléka) spanyol volt, őket követték az olaszok és a németek. Összesen 179 országból érkeztek Santiagóba, és a statisztikából kiderül az is, hogy közülük 1201 magyar teljesítette az El Caminót.

A santiagói zarándokiroda honlapján fellelhető statisztikák arról is árulkodnak, hogy évről évre drasztikusan emelkedik az El Camino népszerűsége. Az online elérhető legkorábbi adatok 2004-esek, akkor „mindössze” 180 ezren jutottak el Santiagóba.

A zajtól menekülj, ne az emberektől
Vajon mi fokozza az El Camino népszerűségét, felfalta-e a már a tömegturizmus és mit adhat annak, aki hajlandó fizikális és lelki terhét 800 kilométeren cipelni? Végigjártam az utat a válaszért.

Érdekesség, hogy az iroda azokat jegyzi, akik kiváltották a zarándoklat teljesítéséért járó latinul kiállított oklevelet, amihez azonban elég 100 kilométer teljesítése is gyalog, biciklin vagy lóháton. Az adatok azért is lehetnek torzak, mert azok közül, akik eljutnak Santiago de Compostelába, nem mindenki váltja ki az igazolást, mert vagy nem számít neki, vagy egyszerűen csak nem akarja végigállni a hosszú sort.

A legenda szerint Szent Jakab apostol holttestét hajón hozták Jeruzsálemből, a keresztényüldözés elől Észak-Spanyolországba, és a mai Santiago de Compostela területén temették el. A zarándoklat végcélja a santiagói katedrális, ahol állítólag Szent Jakab földi maradványai találhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik