Közélet

Fidesz: Nem fenyegetik a bírák függetlenségét és zéró tolerancia van a korrupcióval szemben

A Népszava információi szerint a Fidesz európai parlamenti delegációja cáfolni próbálja a Magyarországgal szemben zajló 7. cikkelyes eljárásról szóló európai parlamenti állásfoglalás-tervezet állításait és erről egy dokumentum-csomagot is küldött az Európai Néppárt (EPP) képviselőinek.

A lap által megtekintett iratban hét tematikus adatlapon a következőket állítja a Fidesz:

  • a magyar kormány a zéró tolerancia elvét alkalmazza a korrupcióval szemben;
  • az igazságszolgáltatás az európai élmezőnyben van, és a bírák függetlenségét semmi sem veszélyezteti;
  • a magyar média sokszínűbb, mint a nyugat-európai, a kormánypárti médiát tömörítő alapítvány létrehozása pedig a médiatulajdonosok önálló döntése volt;
  • a kormány semmiféle befolyást nem kíván gyakorolni a kulturális intézményekre;
  • az újságírók parlamenti munkáját korlátozó döntésről szóló hírek alaptalanok és szubjektív benyomásokon nyugszanak;
  • az orosz és a török vezetéssel ápolt jó viszony ellenére a magyar kormány képviselői mindig a két országgal kapcsolatban elfoglalt egységes uniós álláspontot támogatták;
  • a Magyar Tudományos Akadémia átszervezése biztosítja a tudományos kutatás szabadságát és függetlenségét, a kutatóintézetek a parlament felügyelete alá tartoznak, független költségvetéssel.

A Népszava emlékeztet, hogy kormányok képviselőiből álló EU Tanácsban Magyarországgal szemben zajló 7. cikkelyes eljárást az Európai Parlament 2018. szeptemberében kezdeményezte. A határozati javaslatról, amely a Lengyelország ellen zajló jogállamisági eljárásról is véleményt nyilvánít, csütörtökön szavaznak az EP-képviselők.

A dokumentumhoz mellékelt kísérőlevélben Szájer József és Deutsch Tamás megdöbbent azon, hogy az EPP a nevét adta az indítványhoz, annak ellenére, hogy arról a frakcióülésen nem folytattak vitát, ráadásul a fideszes képviselők már korábban jelezték a fenntartásaikat. A politikusok szerint az érintett parlamenti szöveg szembemegy az EU Szerződésével és elfogadhatatlan, hogy az EPP ehhez csatlakozik.

Mit veszíthet Orbán a Néppárt nélkül?
A napokban kiderülhet, hogy a Fidesz elvesztette-e az összes olyan előnyt, amelyet a Néppárt adhat. Ha igen, tényleg megérheti inkább kilépni.

Kiemelt kép: 24.hu/Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik