Közélet

A pedagógusok nagy része nem kap karácsonyi jutalmat

A Klebelsberg Központ és a tankerületek alá tartozó intézmények többségében nem kapnak karácsonyi jutalmat a pedagógusok, vagy ha mégis, csak minimális összegű pluszjuttatásra számíthatnak – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, a Belső-Pesti Tankerületi Központ és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ néhány iskolájában például összesen körülbelül 250 ezer forintos pluszforrást biztosítottak a tanárok jutalmazására, ami fejenként 3-4 ezer forintot tett ki.

A Szigetvári Tankerületben valamivel több, mintegy 8-10 ezer forintos pulykapénznek örülhettek a pedagógusok. Ezeket nem készpénzben, hanem utalvány formájában vagy valamilyen más módon (van olyan iskola, ahol például tantestületi vacsorát szerveztek) biztosítják számukra.

Bár továbbra sincs egységes szabályozása, előre betervezett forrása a pedagógusok karácsony előtti jutalmazásának a kérdésről érdeklődve a Népszava megkereste a a Klebelsberg Központot. Azt írták:

Klebelsberg Központ sem fenntartója, sem vagyonkezelője egyetlen iskolának sem. A Tankerületi Központok önálló költségvetési szervként fenntartói az egyes iskoláknak, ezért ha maradvány keletkezik, azt a hatályos jogszabályi keretek figyelembevételével, szabadon használhatják fel az iskolákra

Hozzátették:

a tankerületi központok a többletmunkát rendszeresen, a pótlékok középre húzásának következtében megemelt összeggel támogatják.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője ugyanakkor leszögezte, a többletmunkát nem támogatni kell, hanem kifizetni. Nagy Erzsébet rámutatott: pótlékot csak osztályfőnökök, munkaközösség-vezetők vagy diákönkormányzatot segítő tanárok kapnak, vagyis legfeljebb a tanárok harmadát érinti.

A Népszava emlékeztet, hogy bár év végi jutalomban csak kevesen részesültek, Kásler Miklós humánminiszter karácsonyi üdvözlete minden tankerülethez eljutott. A miniszter levelében Pál apostolt idézve arról írt: „Minden, amit tesztek, szeretetből történjék”, valamint: „Mindennek a szeretetben kell meggyökerezve és megalapozva lennie”. Szerinte a pedagógusoknak köszönhető, hogy Szent Pál szavai igazak a magyar oktatásra és nevelésre. Kitért arra is, egy jó pedagógus „nem csak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni”.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik