Közélet

Követelik a pénzüket a kórházi beszállítók

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felszólítja Magyarország kormányát, hogy azonnal rendezze az egészségügyi intézmények beszállítókkal szemben fennálló, lejárt adósságait – közölte a szervezet hétfőn. Mint írták,

az állami finanszírozású egészségügyi ellátórendszer 70 milliárd forintot meghaladó lejárt adósságállománya nemcsak a kórházakat eszközökkel valamint szolgáltatásokkal ellátó és az adósságot finanszírozó vállalkozások gazdálkodásában okoz súlyos problémákat, hanem ezen keresztül a magyarországi betegellátást is veszélyezteti.

Hozzátették, a kormány régóta azt ígéri, hogy megvizsgálja az adósság létrejöttének okait, és intézkedéseket hoz azok megszüntetése érdekében. Az OSZ információi szerint az egészségirányítás szervei az idei évben több részletes javaslatot is kidolgoztak a hazai ellátórendszer struktúrájának ésszerű és célszerű változtatására és ezzel együtt a fenntartható finanszírozás megteremtésére. Ezért, vélik, a döntés a kormány kezében van.

Miközben az adósság keletkezéséért a beszállító vállalkozások nem felelősek, a Kormány késlekedésének anyagi terheit évek óta ezek a cégek viselik. Számukra nyilvánvalóan sokadlagos kérdés, hogy az alufinanszírozottság, a rossz ellátási struktúra, az intézmények közötti bérverseny vagy éppen kórházmenedzsmenti hibák, hiányosságok miatt nem jutnak hozzá a szállításaik ellenértékéhez,

ez a helyzet pedig különösen azokat a hazai kis- és közepes vállalkozásokat érinti súlyosan, amelyeket pont a kormány támogatni akar. Mert miközben a pénzüket nem kapják meg, a vállalkozásoknak finanszírozniuk kell a működésüket – például az ágazat több ezer dolgozójának bért kell fizetniük –, és teljesíteniük kell a költségvetés felé fennálló adófizetési kötelezettségeiket.

Az adóssághelyzet megoldása nem várhat tovább. A sok esetben a végletekig kivéreztetett cégek nem képesek az eszközellátás maradéktalan biztosítására, ami a betegellátás és így a betegek számára is hátrányos lesz: reális veszély, hogy az eszközhiány miatt műtétek maradnak el.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik