Közélet

Karácsony Gergely a legszimpatikusabb ellenzéki

Karácsony Gergely főpolgármester a legnépszerűbb ellenzéki politikus – derül ki az IDEA Intézet novemberi-decemberi felméréséből. Karácsonyt a független Hadházy Ákos követi, míg a harmadik Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője. Az ellenzéki oldal legkevésbé szimpatikus politikusa Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

2019 november végén a legismertebb magyar ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc DK-elnök (89 százalék), illetve Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester (88 százalék). Az ismertség azért fontos mutató, mert minél kisebb egy politikus ismertsége, annál nehezebben tudják a kérdezettek a szimpátiájukat megítélni, azaz annál nagyobb a bizonytalanság, esetlegesség az adatokban – olvasható az IDEA közleményében. Ennek eredménye, hogy a kevésbé ismert politikusoknál gyakran előfordul, hogy egyrészt középértéket adnak, vagy éppen azt nézik, hogy melyik párthoz tartozik. Vagyis nem személyt, hanem pártot ítélnek meg.

A DK vizsgált politikusai közül Gyurcsány és Dobrev kifejezetten ismert. Hasonló, 80 százalék vagy annál magasabb az ismertsége a független parlamenti képviselőknek, Hadházy Ákosnak és Szél Bernadettnek, illetve Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) és Toroczkainak. A legkevésbé ismert személyiségek mindegyike LMP-s, Kendernay János (52 százalék) jelenlegi és Keresztes Lóránt László (58 százalék) korábbi LMP-s társelnök. Az ő esetükben olyan alacsony az ismertség, hogy igencsak kérdéses a szimpátiaeredmények értelmezése.

2019 novemberének végén a legmagasabb szimpátiaindexe Karácsony Gergelynek van (54 átlagpont). Karácsony annyira szimpatikus politikus, hogy minden vizsgált társadalmi csoportban, azaz a teljes népességben, az ellenzéki szavazók körében, valamint az ismeretlen preferenciájúaknál is ő a legszimpatikusabb személyiség. Előnye a második helyezett Hadházy Ákossal szemben jelentős, 6 átlagpont a teljes népességben, míg 8 pont az ellenzéki szavazók táborában. Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja kire szavaz, nem mondja meg kire szavaz, nem menne el szavazni) előnye 5 indexpont. Karácsony az egyedüli ellenzéki politikus, akinek a szimpátiaindexe minden rétegben 50 pont feletti, azaz közepesnél magasabb, sőt az ellenzéki szavazóknál egyenesen közelíti a jelest.

Minden vizsgált kategóriában a második legszimpatikusabb politikus a független Hadházy Ákos, a harmadik helyezett pedig Dobrev Klára a DK európai parlamenti képviselője.

A 4. helyezettől kezdődően sűrűsödik a mezőny, három 42–t pont körüli politikus Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke, Donáth Anna a Momentum európai parlamenti képviselője, valamint Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője következik a teljes népességre vonatkozóan. Hármójuk sorrendje hasonló az ellenzéki szavazók között is, ugyanakkor az ismeretlen preferenciájúaknál a 4. helyezett Jakab Péter.

A teljes népességben mért szimpátiaindex alapján képzett sorrend középmezőnyében 40 pont alatti és 30 pont feletti ellenzéki politikusok találhatók (nyolcan). Végül a legkevésbé szimpatikus politikusok sorrendben, Sneider Tamás (Jobbik), Schmuck Erzsébet (LMP), a szintén LMP-s Keresztes Lóránt László, Kendernay János és Toroczkai László (Mi Hazánk). Mindannyian 20 pont körüli, vagy annál alacsonyabb szimpátia-indexszel rendelkeznek, sőt Kendernayé és Toroczkaié 20 átlagpont alá süllyed. Esetükben nem szimpátiáról, hanem antipátiáról beszélhetünk. Toroczkai nemcsak a teljes népességben, hanem az ellenzéki szavazók valamint az ismeretlen preferenciájúak között is messze a legkevésbé szimpatikus politikus.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. november 29 – december 3. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó mutasd mind

„Nem tudtam a gyermekemet emberi lénynek tekinteni”

A boszniai háborúban több tízezer nőt, lánygyermeket erőszakoltak meg többségben szerb katonák. Az erőszakból fogant gyerekek száma 2-4 ezer közé tehető. A mára már felnőtt gyermekek és szüleik azért harcolnak, hogy ismerjék el őket háborús áldozatként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.