Közélet

PDSZ: börtön fenyegeti a pedagógiai szolgálatokban dolgozó pszichológusokat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint egy a parlamentben ezen a héten tárgyalt, a kormány által kezdeményezett törvényjavaslat oda vezethet, hogy a pedagógiai szakszolgálatokban eddig végzett pszichoterápiás jellegű szakértői tevékenységért egy év börtönbüntetés várhat az ott munkát végző pszichológusokra. Az érdekképviselet közleménye szerint az indítvány úgy módosítaná a büntető törvénykönyvet, hogy aki egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A közleményt jegyző Szűcs Tamás PDSZ-elnök úgy véli, a javaslat úgy kíván rendet tenni ezen a területen, hogy figyelmen kívül hagyja: a szakszolgálatok feladatkörébe számos olyan tevékenység is beletartozik, amely a pszichoterápia köréhez köthető, miközben pszichoterápiás kezelésre jogosult pszichiáterek, pszichológusok alig találhatók a rendszerben.

A szakszervezet az ügyben levéllel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a frakciók és a Klebelsberg Központ mellett a Magyar Orvosi Kamarához is, mert úgy tudják, a javaslatot a kamara fogalmazta meg. „Fontos volna a kérdésben tárgyalni, mivel úgy tűnik, olyan szabály lett kilobbizva, mely más területeket is érint, és a nem megfelelően széleskörű szakmai egyeztetés miatt az oktatásban dolgozó munkavállalókat mindez igen hátrányosan érintheti. Kérjük, amennyiben valóban az Önök oldaláról történt a kezdeményezés, hassanak a jogalkotóra, hogy jelenlegi formájában ne szavazzák meg a javaslatot. Ellenben induljon el egy párbeszéd, hogy miként lehet olyan jogszabályt alkotni, mely a pszichoterápia helyzetét mind az egészségügyben, mind az oktatásügyben rendezi” – címezték az orvosi kamarának.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik