Közélet

Bevezetik a panorámaadót Siófokon

Siófokon januártól jóval magasabb építményadót fizet a közvetlen vízparti sávban található ingatlanok tulajdonosainak zöme – írja a hirbalaton.hu .

A város képviselő-testületének legutóbbi döntése értelmében, az emelés mértéke két kategóriában is közel 60 százalékos. A balatoni város vezetése döntött arról is, hogy jövő évtől megadóztatja a települést csúfító óriásplakátokat. Az új siófoki rendelet szerint januártól a másfél négyzetméternél nagyobb felületű reklámokért évi 12 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként.

A panorámaadó javaslatát a város előző, fideszes többségű képviselő-testülete napirendre sem engedte vetetni, de az új testület megszavazta, így januártól az eddigi két adósáv helyett három lesz Siófokon.

A harmadik, közvetlen vízparti sávban így néz ki az adóemelés mértéke kategóriák szerint:

  • 80 négyzetméterig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 780 forint helyett 1235 forintot kell fizetni négyzetméterenként
  • 80 négyzetméter felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után a jelenlegi 1170 forint helyett 1850 forintot kell fizetni négyzetméterenként
  • nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után marad a 1170 forintos adó négyzetméterenként
  • kereskedelmi egység, szállásépület után az eddigi 1170 forint helyett 1290 forintot kell fizetni
  • üdülő esetében az eddigi 1310 forintos adó 1850 forintra emelkedik négyzetméterenként

kiemel kép: mti 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik