Közélet

Kövér szerint Pozsgay jobb lett volna Göncz Árpád helyett

Szerinte a Fidesz, ahogy 30 éve, most is mindig elmegy a falig. Mert bátor.

Kövér László szerint a társadalom egyre individualizáltabb. A  házelnök az állami tévé M5 csatornájának Ez itt a kérdés című műsorában azt mondta,

közösségként nem vagyunk képesek magunkat megfogalmazni mint nemzet,

egy megosztott közösség vagyunk. Szerinte sokan is dolgoznak kül- és belföldön azért, hogy egyre individualizáltabb legyen a magyar társadalom, hogy senki ne tartozzon felelősséggel semmiért, önmagáért sem, nemhogy másokért, vagy a közösségért. Az állami hírügynökség szerint ezt azzal magyarázta, hogy 30 éve, a rendszerváltáskor nem fogalmazták meg azokat az alapértékeket, amelyekben mindenki egyetértett volna.

Szerinte hasonlóan viszonyolunk a demokráciához, mint a Kádár-rendszer utolsó másfél-két évtizedében az elnyomó diktatúrához.

Gátlástalanul kihasználjuk a kiskapukat, kijátsszuk a szabályokat, ha lehet, nem érezzük magunkénak ezt az államot, ez a rendszert, pedig szabadon választhatunk négy évente, mi határozzuk meg, kit választunk a „saját fejünk fölé”.

Kövér László úgy fogalmazott, hogy

a reflexekben, a gondolkodásmódban lévő rendszert (…) sajnos továbbvittük, és ennek (…) mind a mai napig nyögi a súlyát a magyar társadalom.

A Fidesz megalakulásáról azt mondta, nem akartak se többet, se kevesebbet, mint alternatívát a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) mellé. Arra akarták a figyelmet felhívni, hogy a magyar jogrendszer megengedi párt létrehozását.

Mindig elmennek a falig

Azt szűrték le, a lengyel eseményekből és a történelmi előzményekből, hogy

mindig addig kell elmenni, míg falba nem ütközünk. (…) ha nem megyünk el addig amíg lehetett volna, akkor utána szemrehányást kell magunknak tenni, hogy miért nem használtuk ki a lehetőségeket.

A kérdésre, hogy mennyire maradt meg ez a mentalitás 2019-re, hogy jogszerűen kell cselekedni, de el kell menni a végsőkig, úgy felelt: erről nem nagyon tudtak leszokni és ő büszke rá, hogy ezt a bátorságukat nem vesztették el.

Ma is ugyanúgy gondolkodunk, ugyanúgy cselekszünk, hogyha konfliktus előtt állunk, egy kicsit persze megfontoltabban és rafináltabban (…), de egyáltalán nem megijedve azoktól a konfliktusoktól,amelyeket mások nem szívesen vállalnak”.

Kövér Lászlót kérdezték arról is, mit gondol ma arról, hogy Pozsgay Imre jobb köztársasági elnök lett volna-e, mint Göncz Árpád.

Innen visszanézve azt mondanám, hogy Pozsgay Imre nem lett volna rosszabb köztársasági elnök, mint Göncz Árpád,

majd hozzátette, a nemzeti érdekek védelme szempontjából egészen biztosan jobb lett volna, hogyha ő lett volna a köztársasági elnök és nem Göncz Árpád.

Hétezernél is kevesebb vokson bukott el Pozsgay álma
Lórúgásként élte meg Pozsgay Imre, hogy nem lehetett belőle köztársasági elnök. Mégpedig a harminc évvel ezelőtt megtartott négyigenes népszavazás miatt. A referendum volt a rendszerváltó elit első olyan erőpróbája, amit a választók döntöttek el.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik