Közélet

Kálomista: nem normális, aki azt hiszi, Gothár botránya egyedi eset

Szerinte a színházi szakmában még nem volt rendszerváltás, ott még a rettegés diktál.

Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója a Bayer showban Gothár Péter zaklatási ügyéről azt mondta, vannak, akik azt képzelik magukról, hogy a rendszer felett állnak,

ők felkent művészek, (…) van egy glória a fejük felett, amit mindenkinek tisztelnie kell és az mindent eltakar, de ez nem igaz.

Úgy vélte, egyszerűen nem normális, aki azt hiszi, hogy ez egyedi eset és nem történnek hasonlók tízével vagy százával, ezért nem is elég egy belső vizsgálat és egy bocsánatkérés. Mi van azokkal, akik nem mertek kiállni a nyilvánosság elé, akik már gyereket szültek, abbahagyták a színészi pályát, elmenekültek az országból? Tőlük

ki fog bocsánatot kérni?

– tette fel a kérdést. Egyetértett Vidnyánszky Attilával, aki szerint megöli a művészetet, hogy a színészeket a rendező előtti megalázkodásra tanítják, az egyetemen az identitásképzés megnövekedett az oktatás kárára. Szerinte annak a fiatalnak, aki nem ért egyet az egyetem politikai megnyilvánulásával, a liberális képzés miatt nem lesz jövője, nem kap szerepet.

Akik önmagukat színházcsináló megmondóembereknek képzelik, roncsolják a magyar színházat és színházművészetet, ezen keresztül pedig a nézőket, ami megbocsájthatatlan. A rendszerváltás még nem érte el a színházi szakmát, itt a rettegés diktál (…) egy színész életét azonnal ketté lehet törni.

Kálomista Gábor szerint óriási a felelőssége a szakmának, hogy meg merjen szólalni és ugyanilyen nagy a felelőssége a színházak  fenntartóinak is.

Gothár-ügy: a Színművészeti tanára szerint "Orbán véresszájú cselédei tisztogatnának"
Janisch Attila szerint nem szabad kollektív módon rágalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik