Közélet

Rétvári: papírmunka okozta a K-vitamin hiányát

A betegtájékoztató szöveg fordításának, nyomtatásának késedelme miatt volt hiány a patikákban.

Az Országgyűlésben Rétvári Bence azt ígérte, mostantól mindig kapható lesz az újszülöttek biztonsága miatt nélkülözhetetlen készítmény, írta az Infostart. Az államtikár, miután idén már másodszor tűnt el a K-vitamin a patikákból, a szocialista Szabó Sándor kérdésére azt mondta, hogy nemcsak Németországból, hanem Franciaországból, Olaszországból és Romániából is hozatnak Konakiont.

Az államtitkár új magyarázattal is szolgált a hiányra, amit csak  átmenetinek nevezett. Azt mondta, a korábbi problémát az okozhatta, hogy a magyar nyelvű betegtájékoztatók nyomdai késése miatt a nagykereskedők a raktárakból minőségbiztosítási okokból nem tudták a teljes készletet kiszállítani.

Szerinte már mindenhol kellő mennyiségű K-vitamin áll  rendelkezésre. Ez azért fontos, mert a protokoll szerint azt minden kisbabának be kell adni. Az InfoRádióban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta, egy újszülöttnél, ha nem kezelik K-vitamin hiányát, vérzékenység lép fel, aminek agyvérzés, belső szervi vérzés lehet a következménye.

Nincs elég K-vitamin a patikákban
A külföldről behozott készletek is elfogytak.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik